Aproximativ 1,8 milioane de euro reprezinta sumele incasate in mod eronat de pensionari din cauza erorilor de calcul facute de functionarii statului, bani la care Guvernul ar urma sa renunte si sa nu-i mai ceara de la cei circa 21.200 de pensionari care i-au primit, conform datelor furnizate miercuri de Ministerul Muncii publicatiei HotNews.ro. Cifrele reprezinta, insa, numai un ordin de marime, avand in vedere situatiile in schimbare pana cand va intra in vigoare o lege planuita de Guvern pentru scutirea de la returnare a banilor incasati eronat de pensionari fara vina lor.

Potrivit informatiilor stranse de Casa Nationala de Pensii si de casele sectoriale de pensii, suma totala de 61.759.379 lei (60.086.405 lei la nivelul CNPP si 1.672.974 lei la nivelul caselor sectoriale de pensii - MApN, MAI si SRI) a fost acordata nelegal pana in prezent unui numar de circa 31.000 de pensionari.

  • Dintre acestia, 9.593 pensionari au luat bani in plus din "culpa lor", suma totala obtinuta astfel ajungand la aproximativ 53 de milioane de lei (12 milioane de euro), potrivit sursei citate.  "Aceasta suma se recupereaza in termenul general de prescriptie de 3 ani, prin retineri lunare pana la stingerea totala a datoriei. Precizam ca perioada de restituire a sumelor necuvenite difera de la un dosar la altul, in functie de cuantumul debitului stabilit si al pensiei", a mentionat Ministerul in cazul pensiilor frauduloase.

Situatia celor 9.593 pensionari care au incasat pensii necuvenite din culpa lor "a fost verificata si confirmata de autoritatile abilitate". "Casele teritoriale de pensii pot trece la recuperarea sumelor necuvenite numai in aceste conditii", a precizat Ministerul Muncii.

  • Alti circa 21.200 de pensionari au luat bani in plus din cauza unor erori comise de functionarii statului, prejudiciul total astfel creat statului ajungand la circa 8 milioane de lei, conform datelor transmise de Ministerul Muncii.

Dintre acestia, 230 de pensionari sunt din cadrul Armatei, al Ministerului de Interne si al serviciilor speciale, iar sumele luate de ei din cauza erorilor se ridica la 1,6 milioane de lei (circa 360.000 de euro), arata datele oficiale. Categoria aceasta de pensionari a fost deja scutita de la a mai returna banii, prin Legea 2/2013.

  • Restul de aproximativ 21.000 de pensionari din aceste evidente au luat eronat 6,4 milioane de lei (1,45 milioane euro), mai reiese din datele guvernamentale furnizate HotNews.ro.

Practic acestia fac obiectul unui nou proiect de lege anuntat de premierul Victor Ponta saptamana trecuta.

Conform proiectului initiat de Ministerul Muncii, pensionarii care au primit eronat bani din cauza functionarilor nu vor mai fi obligati sa restituie sumele respective.

"Prin prezentul proiect de lege se propune scutirea de la plata debitelor generate de interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor pentru toti pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice la data intrarii in vigoare a prezentei legi", se arata in expunerea de motive.

Cei care au apucat, insa, sa returneze banii obtinuti nelegal din vina functionarilor nu vor mai beneficia de scutire. "Proiectul de lege nu vizeaza restituirea sumelor provenite din debitele deja recuperate", explica Ministerul Muncii.

Practic, prin noua lege, daca va trece si de Parlament si de seful statului, statul pierde 1,45 milioane de euro, pe mana functionarilor, la care se adauga si cei 360.000 de euro din pensiile speciale, la care Guvernul a renuntat deja din anul 2013.

Din aceste date, nu este, insa, limpede cati pensionari au apucat deja sa returneze banii si, deci, sa nu mai contribuie la impactul bugetar al noii scutiri planuite de Executiv. De asemenea, cifrele sunt dinamice si pot suferi modificari, odata cu trecerea timpului, pana la intrarea in vigoare a scutirilor, insa ofera un tablou general si un ordin de marime in privinta impactului bugetar al masurii guvernamentale.