Legumicultorii romani sufera pagube estimate in prezent la 10 milioane de euro din cauza embargoului impus de Rusia importurilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeana, insa producatorii romani vor primi despagubiri de la Comisia Europeana, a declarat, joi , Achim Irimescu, de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

"Sectorul de legume si fructe din Romania este singurul sector afectat de embargoul Federatiei Ruse. Pana in prezent, pagubele sunt estimate la circa 10 milioane de euro pentru 22.000 tone de legume, respectiv castraveti, rosii, care sunt deocamdata pe stoc pentru ca producatorii nu mai gasesc piata de desfacere. De asemenea, preturile s-au redus cu circa 16 eurocenti pe kilogram", a precizat Achim Irimescu, citat de Agerpres.

El a participat joi, la Bruxelles la reuniunea expertilor din statele membre cu privire la impactul potential al restrictiilor anuntate de Federatia Rusa saptamana trecuta asupra importurilor de produse agricole din UE.

Irimescu a subliniat ca Romania a cerut Comisiei Europene aplicarea unei masuri de criza in conditiile in care prin Politica Agricola Comuna (PAC) exista un instrument de interventie, Fondul de Criza, care dispune de 433 de milioane de euro pentru sprijinirea producatorilor europeni.

"Romania a cerut sa se aplice aceleasi masuri ca in 2011, cand a fost criza castravetilor cu E-coli. Comisia va face evaluari si va comunica oficial saptamana viitoare masurile propuse, dupa care, in circa doua saptamani, va adopta un regulament. Probabil, masura se va aplica si retroactiv pentru cine poate sa justifice, adica inainte de data adoptarii regulamentului si nu doar pentru membrii organizatiilor de producatori ci si pentru ceilalti producatori. Dupa ce se adopta regulamentul trebuie comunicate datele Comisiei si pe baza lor se stabileste modul si valoarea despagubirilor. Pe data de 5 septembrie va mai fi un Consiliu de Ministri", a precizat Irimescu.

Reprezentantul Delegatiei Romaniei pe langa Comisia Europeana a mai spus ca masura de sprijin pe care o va adopta CE va fi, in mod sigur, sub forma de retragere si promovare asa cum s-a decis recent pentru piersici si nectarine, ceea ce inseamna ca legumele vor fi distribuite gratuit la cantine si spitale.

Discutiile in cadrul reuniunii au vizat si celelalte sectoare afectate, produsele lactate si cele din carne, unde producatorii romani au anuntat ca preturile s-au redus cu 10% la carnea de pasare si de porc.

"In acest sector nu avem un impact direct. Anul trecut am avut exporturi de numai 41 de milioane de euro in Federatia Rusa, dar numai pe produse vegetale pentru ca nu am exportat produse animale. Reducerea preturilor este de 10% in sectorul de produse animale, insa la fructe si legume au fost reduceri de preturi si cu 60%", a adaugat Achim Irimescu.

La reuniunea de la Bruxelles, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat ca are in vedere doua masuri pe care sa le promoveze in cadrul Comisiei Europene, pentru a ajuta fermierii din UE:

  • "In primul rand, de la inceputul saptamanii viitoare, voi prezenta urmatorul set de masuri de stabilizare a pietei, care vizeaza un numar de produse perisabile din fructe si legume care sunt acum in mod clar in dificultate. Aceasta actiune va fi proportionala si eficienta din punct de vedere al costurilor.
  • In al doilea rand, aceasta situatie exceptionala cu care ne confruntam, ca urmare a interdictiei Federatiei Ruse, necesita un acces mai rapid si mai bun la informatii de piata, in fiecare sector. De aceea, incepand de astazi, vom activa un mecanism de monitorizare a pietei consolidat, la care sa contribuie toate statele membre. Reuniunile Comitetului de Management vor avea loc saptamanal, pentru atata timp cat este necesar".

Cele mai afectate tari de embargoul Federatiei Ruse, pe total produse agroalimentare, sunt Lituania cu 900.000 de tone de produse, Polonia ¬ 800.000 de tone, fiind urmate de Germania, Olanda, Danemarca, Spania si Finlanda. Numai pe fructe, cele mai afectate tari sunt Polonia, Lituania, Spania, Belgia si Grecia, iar la legume Lituania si Polonia.