Un tribunal al Centrului International pentru Solutionarea Disputelor in materie de Investitii din cadrul Bancii Mondiale (ICSID) a decis ca Venezuela trebuie sa despagubeasca firma canadiana Gold Reserve cu 740,3 milioane dupa ce a nationalizat, in timpul presedintiei lui Hugo Chavez, un zacamant aurifer concesionat in anii '90, transmite Reuters.

Tribunalul ICSID a luat decizia in conformitate cu prevederile Tratatului Bilateral in domeniul investitiilor dintre Canada si Venezuela.

Venezuela a nationalizat zacamantul Brisas in 2009, iar compania canadiana a cerut compensatii in valoare de 2,1 miliarde de dolari. Brisas este unul dintre cele mai mari zacaminte aurifere din Venezuela, iar nationalizarea este doar una dintr-o serie lunga de masuri similare prin care guvernul socialist al lui Chavez a incercat sa preia controlul asupra unor resurse naturale.

Conducerea Gold Reserve a salutat decizia, anuntand insa ca suma decisa drept compensare este mult sub valoare de piata a rezervelor de aur si cupru din zacamantul Brisas.

Statul venezuelean e parte in aproximativ 20 de procese similare intentate de companii straine ale caror concesiuni (petrol, gaze, metale, carbuni etc) au fost nationalizate, transmite Reuters.

Despagubirile in cazul Brisas sunt platibile imediat. Procesul a durat cinci ani, iar instanta este ICSID, aceeasi autoritate care ar putea reglementa un eventual litigiu intre statul roman si investitorul de la Rosia Montana, daca RMGC decide sa dea in judecata statul roman, asa cum a anuntat conducerea companiei.

Romania a pierdut in decembrie 2013 la ICSID procesul cu firma European Drinks, detinuta de fratii Micula, avand de plata 250 de milioane de euro. Fratii Micula au reclamat decizia autoritatilor romane privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate.