Administratia Vamala din Republica Macedonia foloseste sistemele "Integrated Tariff Environment - ITE" (TARIC si sistemele relative la Tariff (COTA2, Surveillance 2, EBTI3) cu scopul de a asigura aplicarea uniforma a politicilor comunitare, astfel incat operatorii economici sa aiba o evaluare clara a masurilor pe care trebuie sa le aplice in tranzactiile de import sau export de marfuri.

Dan Tuhar, eCustoms Line of Business Director, SIVECO RomaniaFoto: SIVECO Romania

Sistemul vamal din Republica Macedonia a fost aliniat cu sistemele de tarifare ale Uniunii Europene, iar toti operatorii economici nationali pot accesa informatii on-line. De asemenea, este facilitat accesul la legislatie si la identificarea documentelor.

“Integrated Tariff Environment” este un concept de business care grupeaza mai multe aplicatii informatice pentru schimbul de informatii intre Comisia Europeana si statele membre UE. TARIC este o baza de date care indica masurile tarifare si netarifare aplicabile marfurilor, atunci cand acestea sunt importate pe teritoriul vamal al Uniunii Europene sau, dupa caz, cand acestea sunt exportate catre tari terte”,a declarat Dan Tuhar, eCustoms Line of Business Director, SIVECO Romania.

Proiectul realizat de SIVECO Romania in parteneriat cu BULL Romania are ca scop consolidarea capacitatii operationale a Administratiei Vamale din Republica Macedonia, in conformitate cu standardele Uniunii Europene, si asigurarea compatibilitatii si interoperabilitatii depline a sistemelor informatice vamale cu cele utilizate in UE.

"Integrated Tariff Environment - ITE", implementat la Administrația Vamilor din Macedonia a fost finantat prin Programul National de asistenta pentru tranzitie si consolidarea institutiilor, oferit tarilor angajate in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

Soluțiile eCustoms dezvoltate de SIVECO Romania au mai fost implementate la Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania si la Administratia Vamala din Turcia.