Relatiile trans-frontaliere si cooperarea reprezinta pietrele de temelie pentru dezvoltarea cu succes a intreprinderilor mici si mijlocii. Sau, cu alte cuvinte, abordarea regionala este urmatorul pas catre dezvoltare. Aceasta se contureaza la nivel local, cristalizandu-se apoi intr-o forma regionala. Desigur, acest proces este unul gradual si, de cele mai multe ori, conjunctura joaca un rol important, actionand precum un catalizator. Pentru unele dintre IMM-urile din Romania, companii care au potentialul de a reprezenta motorul ce alimenteaza cresterea economica nationala, acest catalizator este reprezentat de catre ProCredit Bank.

Borislav Kostadinov - ProCredit HoldingFoto: ProCredit Bank

Avand subsidiare locale in Romania, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Georgia, Ucraina, Republica Moldova, Kosovo, Bosnia si Hertegovina, Albania si, recent, in Grecia, banca germana se poate numi o companie regionala. Dar abordarea regionala inseamna mult mai mult decat simpla prezenta geografica. Aceasta se traduce prin cooperare, schimburi si existenta unei abordari unitare. Toate aceste caracteristici se reunesc sub o viziune unica, orientata spre dezvoltare, a ProCredit Bank, o banca specializata in relatia cu IMM-urile, care doreste sa fie partenerul principal al companiilor in domeniul serviciilor bancare, alaturi de care se angajeaza in relatii de afaceri pe termen lung, bazate pe incredere reciproca.

Astfel, la inceputul lunii mai, ProCredit Bank a reunit o parte dintre cei mai importanti clienti ai sai din fiecare tara sud-est europeana mentionata anterior, si a organizat o intalnire regionala, denumita generic "Intelegerea potentialului regiunii. IMM-urile isi unesc fortele". Sub spectrul colaborarii, reprezentantii a peste 500 de companii s-au reunit la Salonic, printre acestea aflandu-se si numeroase IMM-uri din Romania.

Evenimentul a marcat, de asemenea, inceputul activitatii ProCredit Bank in Grecia - unde banca a deschis trei locatii la sfarsitul anului precedent - cat si semnarea unui acord intre Fondul European de Investitii si grupul ProCredit, pentru cresterea creditarii IMM-urilor inovatoare din Grecia. Acelasi acord european a fost semnat si de catre banca din Romania, la inceputul anului in curs.

Intalnirile de tipul business to business, intitulate "Intalneste-ti potentialul partener de afaceri", au urmat dupa sustinerea discursurilor introductive, dand posibilitatea reprezentantilor IMM-urilor din tari diferite sa identifice puncte comune si sa analizeze posibilitatea cooperarii trans-frontaliere. Clientii din Romania au fost implicati in 347 de intalniri, aspect ce denota interesul crescut al celorlalte companii din Europa de a incheia acorduri cu IMM-uri din Romania, cu un profil similar de activitate. Numarul total al intalnirilor de afaceri ce au avut loc in cadrul evenimentului a atins remarcabila cota de 3582.

In acest context al cooperarii si al dialogului, nu constituie o surpriza faptul ca IMM-urile au pus bazele unor discutii productive, unele dintre acestea reusind chiar sa incheie parteneriate pe loc cu alte companii din celelalte tari. Ca o consecinta logica, impresiile invitatilor au fost unele pozitive, evenimentul reprezentand pentru multi dintre ei catalizatorul pentru dezvoltarea regionala. In plus, participantii au descoperit ca diversitatea nationalitatilor prezente nu a constituit o problema, interesele si scopurile comune fiind cele care au prevalat.

Fiind o banca orientata spre dezvoltare, evenimentul de la Salonic s-a incadrat in spiritul demersurilor intreprinse recent de catre grupul ProCredit, cu scopul de a crea un mediu bazat de colaborare intre clientii sai. Punand bazele unor noi parteneriate, IMM-urile pot beneficia de toate avantajele colaborarii mutuale, avand in vedere si oferta competitiva a bancii in privinta transferurilor internationale.

Urmarind sa dezvolte relatii de afaceri apropiate intre IMM-uri, pentru a contribui la cresterea acestora intr-un mod organic, ProCredit Bank a mai facut un pas in aceasta directie, actionand precum o umbrela regionala pentru mediul de afaceri local. Tinand cont de faptul ca increderea si interconectivitatea actioneaza impreuna pentru cresterea dinamismului afacerilor, aceasta umbrela regionala se dovedeste a fi mai mult decat binevenita.

  • Pentru mai multe informatii, detalii aici