​Dupa mai multi ani petrecuti intr-un domeniu care nu are nicio legatura cu sportul, doi antreprenori, Florin Darie si Vlad Lecca, au deschis recent in nordul Bucurestiului o sala de crossfit. Pentru cei neinitiati, crossfitul este cea mai de succes metoda de antrenament a momentului in SUA, care combina miscari functionale, pe care orice om le face in viata de zi cu zi. Dar intotdeauna intr-un mod variat, care te face sa-ti depasesti limitele. Si fara aparatura si echipamente fancy. In urmatorii zece ani, si-ar dori sa vada mai multi oameni care isi fac timp pentru sport si mai multe companii care inteleg ca miscarea este o investitie pe termen lung in angajatii lor.

Florin Darie(stanga) si Vlad LeccaFoto: Smile Media
  • In cadrul proiectului "10 ani vazuti prin ochii lor", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor oameni care au avut succes.

Ce v-a inspirat sa porniti pe acest drum? A fost pasiune sau pragmatism?

Avand in vedere ca amandoi avem un background total diferit, in Horeca (administrarea de baruri, cluburi, restaurante, organizarea de petreceri si evenimente), si ca suntem la primul business in domeniul sportului, credem ca nu poate fi vorba decat de pasiune. Inainte sa facem cunostinta cu crossfitul, o metoda de antrenament care vine cu o abordare total noua, amandoi obsinuiam sa facem sport in sali de fitness obisnuite. Acum aproximativ doi ani, am trecut pragul unei sali de crossfit pentru prima data si am realizat ca nimic nu se compara cu acest tip de antrenament si ca nu ne mai putem intoarce la antrenamentele clasice. De altfel, asa ne-am si cunoscut – la sala de crossfit unde obisnuiam sa mergem. CrossFit Nord BVS este, de fapt, materializarea pasiunii noastre pentru sport si dorinta noastra de a veni cu o viziune proprie, care sa cucereasca oamenii, sa le imbunatateasca viata, prin programe care si-au dovedit eficienta la nivel global. Iar ideea de a deschide aceasta sala in zona de nord a Bucurestiului, care s-a transformat in ultimii ani intr-un mare centru de afaceri, vine sa acopere o nevoie reala.

Ce inseamna, practic, crossfit?

Crossfit este o metoda de antrenament marca inregistrata la nivel mondial, creata de Greg Glassman, initial pentru militari si oameni a caror meserie necesita o conditie fizica foarte buna. Crossfitul se practica doar in sali autorizate, vreo 13.000 la numar in intreaga lume. Crossfitul inseamna atat o filozofie a miscarii, cat si competitie sportiva, ce incorporeaza: antrenamente de intensitate ridicata (high-intensity interval training), ridicari de greutati, elemente de izometrie, gimnastica, calisthenics si alte exercitii realizate cu greutatea corpului, organizate sub forma unui WOD (workout of the day). Crossfitul este proiectat pentru a maximiza conditia fizica a fiecarui om, fiind un program de pregatire fizica constituit din miscari functionale, dar executate cu o intensitate ridicata, ce variaza constant. Antrenamentele sunt fie contra-timp, fie trebuie sa acumulezi un anumit punctaj. Ce inseamna aceste lucruri? Genuflexiunile, impinsul, trasul, saritul, alergatul sunt miscari pe care oamenii le fac zilnic, pentru ca acestea sunt inradacinate in ADN-ul nostru. Intensitatea mare cu care sunt realizate este cheia programului. Daca nu vom incerca sa ne depasim limitele corpului, nu vom vedea schimbari semnificative. Printre beneficiile crossfitului se numara: cresterea densitatii osoase, scaderea tesutului adipos si cresterea masei musculare, cresterea vitezei de alergare. O sala de crossfit nu arata nici pe departe precum o sala de fitness obisnuita. Este numita tipic „a box” (o cutie) si seamana cu salile din scoala – fara oglinzi, fara televizoare, pentru ca nu vrem sa ne abata nimic atentia de la antrenament. Echipamentul nostru consta in principal din bare, masini de vaslit, gantere, franghii, inele, cutii, mingi medicinale si, de asemenea, facem orice exercitiu care poate fi executat cu greutatea propriului corp.

Cui se adreseaza crossfitul, cine il poate practica?

Daca numai enumerarea exercitiilor de mai sus va sperie, trebuie sa stiti ca oricine, dar absolut oricine poate incerca aceasta metoda de antrenament, indiferent de nivelul de fitness anterior. Fiecare persoana va fi antrenata intr-un mod care sa aduca rezultate si care tine cont de conditia fizica din acel moment. Exista WOD-uri pentru avansati, dar si WOD-uri Fundamentals, pentru „neinitiati”, cu un nivel de dificultate mai scazut, menite sa ii invete pe oameni tipurile de miscari si executia lor corecta. Pentru ca o tehnica deficitara poate conduce la accidentari. Practic, in cadrul WOD-urilor Fundamentals, oamenii invata in primul rand jargonul crossfitului – ce inseamna air squat, front squat, overhead squat, push press, push jerk, deadlifts, wall ball shots, pull-ups etc. Ideea este ca poate oricine – copii, bunici, politisti, corporatisti.

Cat de popular este crossfitul in afara si cat de dornici sunt romanii sa incerce aceasta metoda noua de antrenament?

In toata lumea exista in jur de 13.000 de sali de crossfit, dintre care numai jumatate se afla in America. Asa s-a nascut si CrossFit Games, o competitie dedicata crossfiterilor din intreaga lume, de fapt „cremei” crossfiterilor, care are loc in fiecare vara, din 2007 incoace. La nicio alta competitie sportiva nu veti mai vedea atata oameni in forma pe metru patrat ca aici. Aceasta comunitate are cea mai mare dezvoltare din lumea fitness-ului din ultimii ani. In Romania, salile de crossfit se pot numara pe degetele de la o mana, dar interes exista. Iar reactia oamenilor dupa primul antrenament ne da speranta ca oamenii se vor indragosti de crossfit la fel ca americanii.

Cum a fost primit de public, care este feedback-ul oamenilor pana acum?

Oamenii sunt deschisi sa inteleaga, sunt curiosi sa afle ce este crossfit-ul si majoritatea celor care vin la primul antrenament, gratuit de altfel, revin la sala.

Vreti sa atrageti zona de corporatii?

Ne dorim foarte tare sa convingem companiile ca sportul este o investitie pe termen lung in angajatii lor. Sportul inseamna preventie, in fond, iar preventia costa mai putin decat concediile medicale. Credem mult in ideea ca angajatii mai fericiti, mai relaxati si mai sanatosi dau un randament mai bun la job. Nu degeaba, in strainatate, cei mai multi CEO isi rup din timpul lor pentru a face sport. In acest scop, am incheiat si un parteneriat cu 7card, pentru ca accesul tuturor oamenilor activi in sala noastra sa fie mai facil.

Ce provocari ati avut de infruntat pana acum in demersul vostru?

Principala provocare este cea legata de resursele umane, pentru ca nu sunt multi instructori de crossfit in tara noastra si nu poti transforma un instructor de fitness clasic intr-un instructor de crossfit atat de simplu. Desigur, si gasirea spatiului a fost o provocare - a presupus zeci de vizite in zeci de locuri pana sa ne decidem. Apoi partea de echipare a salii, pentru ca am dorit sa alegem echipamente de cea mai buna calitate. Plus partea de autorizare, pentru ca dupa cum spuneam, pentru a-ti deschide o sala de crossfit, este nevoie de o licenta oficiala de la CrossFit. Ne bucuram insa ca aceste conditiile de licentiere nu sunt stricte. Practic, in functie de posibilitatile investitorilor, sala poate fi mica sau uriasa, aspectul ei este neesential si nu sunt necesare conditii anume pentru vestiare sau receptie. Accentul cade doar pe dotarile strict necesare pentru efectuarea unui antrenament de calitate.

Credeti ca business-ul vostru va rezista probei timpului? Cum va vedeti peste 10 ani?

Peste 10 ani ne-ar placea sa multiplicam modelul Crossfit Nord BVS, sa popularizam cat mai mult aceasta metoda de antrenament in randul iubitorilor de sport, poate chiar si din tara, nu doar din Bucuresti. Ne dorim sa inovam, sa punem in practica si alte idei pe care le avem, tot din zona sportului si wellness-ului, si sa inspiram oamenii sa traiasca sanatos si activ.

Ce va place cel mai mult la proiectul vostru si de ce ati recomanda oamenilor crossfit in locul altor metode de antrenament?

Faptul ca in spatele CrossFit este un model de business simplu si exercitii functionale, care dau rezultate. Schimbarea de pe chipul si mai ales de corpul oamenilor care fac crossfit.

Ce i-ati sfatui pe alti oameni care au idei antreprenoriale?

Sa isi urmeze pasiunile, indiferent de cat de greu pare in prima faza. Sa nu abandoneze daca lucrurile nu decurg conform planului lor, sa fie flexibili si sa caute cele mai bune alternative. Sa puna calitatea pe primul loc si sa faca business in folosul societatii. Sa faca bine oamenilor.

Cum arata Romania voastra ideala in urmatorii 10 ani?

O Romania in care toata lumea, indiferent de varsta, face sport. O Romania in care lumea isi face timp pentru miscare, pentru ca timp nu vei avea niciodata daca nu iti propui. Otara care pune pret pe cultura sanatatii si, in general, mai mult curaj si initiativa.