Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

BNR a majorat dobanda de referinta cu 0,5%, pana la 8%

de I.M.     HotNews.ro
Duminică, 6 ianuarie 2008, 14:39 Economie


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, luni, rata dobanzii de politica monetara cu 0,5%, pana la 8% pe an, confirmand previziunilor analistilor. "Consiliul de administratie al BNR apreciaza ca persistenta presiunilor exercitate de cererea interna, dar si perspectiva prelungirii efectelor unor socuri de natura ofertei si riscurile legate de o eventuala deteriorare semnificativa a anticipatiilor inflationiste, impun o sporire a restrictivitatii politicii monetare", se arata comunicatul BNR.

Potrivit analistilor bancii centrale, statisticile releva, in continuare, o dinamica inalta a cererii interne ca urmare a expansiunii investitiilor, dar si a mentinerii consumului la un nivel nesustenabil in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului acordat sectorului privat, mai ales a celui in valuta.

Cresterea cererii, alimentata in principal de sporul veniturilor si de dinamica creditului neguvernamental a fost mai alerta decat performantele ofertei, excesul de cerere propagand astfel efectele inflationiste si contribuind la accentuarea dezechilibrului extern.

Ritmul de crestere al salariilor a ramas superior dinamicii productivitatii muncii, ceea ce, pe langa presiunile asupra nivelului agregat al preturilor a accentuat si riscurile de deteriorare a competitivitatii externe.

Rata anuala a inflatiei a fost de 6,67% in luna noiembrie a anului trecut, plasandu-se peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei, ca efect al majorarii accentuate a preturilor produselor alimentare si a tarifelor la serviciile indexate la cursul de schimb al leului.

Perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente.

"In acest context, este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale. Restrictivitatea intregului mix de politici economice va contribui la atingerea tintelor de inflatie stabilite impreuna cu guvernul si asigura revenirea inflatiei pe o traiectorie descendenta si concomitent cu o crestere economica sustenabila pe termen mediu", se mai arata in comunicatul BNR.

Consiliul de administratie al BNR a mai hotarat mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. De asemenea, banca centrala va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.

Masurile anuntate luni de reprezentantii BNR vor "contribui la asigurarea unui grad de restrictivitate a conditiilor monetare in sens larg, compatibil cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu. Mentinerea tintelor de inflatie convenite impreuna cu Guvernul (3,8% pentru 2008 si 3,5% pentru 2009, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual) si aplicarea unui mix restrictiv de politci economice va determina ancorarea eficace a anticipatiilor agentilor economici si ale populatiei in contextul incertitudinilor ce afecteaza mediul economic international".

BNR va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si internaţional, si perspectivele acestora, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa contracareze presiunile inflationiste in vederea reintrarii pe traiectoria dezinflationista asumata si a atingerii intr-o maniera sustenabila a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu, se arata in incheierea comunicatului BNR.

In data de 1 noiembrie 2007, dobanda a fost majorata de la 7,0% la 7,5%, dupa ce a fost clar  pentru  oficialii BNR ca  tinta de inflatie stabilita la inceputul anului nu va putea fi respectata in 2007.

Mai multe banci centrale din regiune si-au majorat recent dobanzile de politica monetara
 
Inflatia in crestere a determinat mai multe banci centrale din regiune sa efectueze, recent, aceeasi miscare facuta luni de cate Banca Nationala a Romaniei.

Astfel, in Bulgaria, dobanda de politica monetara a fost majorata cu 0,1% pana la 4,68%, de la 1 ianuarie 2008, la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2002, cand nivelul acesteia a fost de 4,78%, informeaza Sofia Echo. In luna decembrie, ca urmare a ingrijorarii ca presiunile prea mari asupra preturilor de la sfarsitul lui 2007 s-ar putea extinde si in acest an, amenintand tinta de inflatie din 2008, banca centrala a Serbiei a majorat dobanda de politica monetara cu 0,5% pana la 10%, conform NewsIn.  

Urcarea dobanzii cheie in prima parte a acestui an este asteptata si in Polonia. Conform declaratiilor oficialilor bancii centrale facute in luna decembrie din 2007, preluate de Reuters si citate de NewsIn, dobanda de politica monetara a bancii centrale a Poloniei ar putea fi majorata pana la 6% in 2008, de la nivelul actual de 5%, in functie de statisticile privind inflatia. In Polonia, dobanda de politica monetara a fost majorata de patru ori in decursul anului trecut, pentru a combate presiunile inflationiste si cele salariale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

811 vizualizari


ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by