Educația financiară ar trebui să înceapă încă din băncile școlilor, mai ales că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeana din punct de vedere al educației financiare, potrivit unui studiu realizat acum doi ani de Banca Mondiala. Ori, lipsa educației financiare este extrem de dăunătoare unei societăți care dorește să evolueze.

Banking-ul pe intelesul tuturorFoto: webPR.ro

La nivel global, 52% dintre adulți înțeleg conceptele financiare, iar în România, doar unul din cinci adulți se poate lăuda cu înțelegerea lor. Așadar, în România, doar 22% dintre adulți au cunoștințe în domeniul financiar, fiind cea mai scăzută rată din Uniunea Europeană. Iar ca idee, la vecinii noștri bulgari, rata de alfabetism finaciar este de 35%.

Până când va fi adoptată o strategie de educație financiară la nivel național, este important ca elevii să aibă acces la programe alternative de educație financiară. Astfel, "Banking-ul pe înțelesul tuturor", programul susținut de Bancpost, oferă această alternativă pentru mai mult de 4.000 de elevi din clasele clasele I-VIII din Bucureşti şi din ţară.

Cei mici învaţă astfel prin intermediul jocurilor educative, aplicaţiilor online, imaginilor video și a interacțiunii directe informaţii despre istoria sistemului bancar din România, noţiuni de bază cu care vin în contact precum card, cont de economii, investiţie, depozit, credit, asigurare, dar şi cum pot adopta un comportament financiar responsabil care să îi ajute în indeplinirea dorinţelor lor.

Sesiunile de educație financiară se desfășoară într-o manieră creativă și interactivă, fiind susținute chiar de către angajații băncii, implicaţi voluntari în cadrul programului, astfel încât experienţa specialiştilor bancari să fie valorificată în beneficiul elevilor şi profesorilor.

"Educaţia financiară a tinerilor este o prioritate atât pentru sistemul de învăţământ, cât şi pentru industria bancară. Succesul financiar nu este un efect al întâmplării, ci o abilitate educabilă, iar cu cât această educație începe mai de timpuriu, cu atât abilitățile financiare, precum capacitatea de a gestiona bugete, de face tranzacții financiare și de a profita de pe urma activelor personale se îmbunătățesc semnificativ. Astfel, educaţia financiară o facem azi, cu beneficii pentru mâine, deoarece însuşirea noţiunilor financiare de bază şi asimilarea lor corectă de la o vârstă fragedă reprezintă un pilon esenţial în formarea unor generaţii puternice, capabile să susţină o societate funcţională şi sustenabilă din punct de vedere financiar."a declarat Aura Toma, Director Executiv Marketing și Comunicare, Bancpost.

De la an la an programul a fost dezvoltat cu noi componente educaționale şi a fost făcut accesibil pentru cât mai mulți elevi și profesori. Anul acesta, programul va fi extins la nivel național, în 16 noi localități din întreaga țară.

Cursurile combină în mod echilibrat o parte teoretică, adaptată la obiceiurile de învățare ale noilor generații unde interactivitatea, dispozitivele mobile și materialele multimedia reprezintă piloni de bază, cu o parte practică, pe parcursul căreia elevii vizitează o sucursală Bancpost şi învaţă cum este aceasta organizată şi cum să utilizeze dispozitive speciale pentru numărat bancnote şi monede. ​