Continuând tradiţia României în construcţia de nave, compania a reuşit cu succes să transforme aceste şantiere care, acum, sunt considerate a fi printre cele mai moderne din Europa. Reţeta lor? Investiţii, transfer tehnologic, strategie de diversificare şi angajaţi calificaţi. Fincantieri are în România aproximativ 400 de ingineri de design, angajaţi direct de VARD, asigurând astfel o platformă credibilă pentru transfer de know-how. 150 de milioane de euro au fost investite pentru ca şantierele să fie competitive şi echipate cu tot ceea ce trebuie, pentru a putea construi orice model de navă. Astfel, cele două şantiere au reuşit să construiască de-a lungul anilor o gamă variată de nave, de la ambarcaţiuni operaţionale, la nave sofisticate. Recent, ca parte a grupului Fincantieri, Vard Tulcea şi Vard Brăila s-au lansat pe un segment nou de piaţă, cel al navelor de croazieră şi de expediţie. Şantierele din România au tehnologia şi experienţa necesare să construiască atât coci, cât şi nave complete, precum seria de nave de transport - dintre care 9 au fost livrate în ultimii doi ani, la timp şi în bugetul stabilit.

Sursa foto: Fincantieri
Cele două şantiere ar fi pregătite să construiască corvete şi nu ar avea nevoie de nicio modernizare, fiind deja cele mai moderne şantiere din România, dotate cu echipamente de ultimă generaţie. Pentru compania italiană, aceasta ar fi o oportunitate să-şi extindă capacitatea de producţie, să crească şi să-şi consolideze prezenţa în România cu un plan de afaceri pe termen lung, oferind Forţelor Navale Române cea mai bună şi cea mai nouă tehnologie, rentabilitate şi soluţii navale deja testate. Comenzile pe care le au acum cele două şantiere din România reprezintă cel mai puternic argument în acest sens. Vard Brăila şi Vard Tulcea nu doar că sunt cel mai mare angajator din ţară, în industria de profil, dar sunt şi un jucător important în economia României în condiţiile în care furnizează comenzi şi pentru alte şantiere, graţie dezvoltării pieţei navelor de croazieră.
Vard Tulcea are în construcţie o gamă variată de nave specializate: de expediţie, de transport, dar şi unele mai sofisticate, precum o navă care va instala cabluri submarine sau una de pescuit creveţi. Şantierul furnizează şi secţiuni mari pentru vase de croazieră aflate în construcţie la Fincantieri. La Vard Brăila, se finalizează construcţia şi echiparea unor nave de transport. Pe şantier se construiesc, de asemenea, coci pentru feriboturi şi pentru pescadoare.