Cele 37.462 de persoane care au depus bani la CEC pentru autoturisme vor primi despagubirile pana la sfarsitul anului 2008, a declarat miercuri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Suma totala pe care CEC urmeaza sa o plateasca se ridica la 759,8 milioane lei, iar despabubirea va fi, in medie, de 20.000 lei pentru fiecare persoana, conform estimarilor ministrului.

"Procedurile privind emiterea de titluri pentru CEC au fost finalizate astazi. Vom transmite CEC care sunt valorile acordate ca despagubiri si CEC va deveni creditor al statului. Pana la sfarsitul lui 2008, CEC va vira sumele cuvenite fiecarei persoane", a afirmat Vosganian. In medie, despagubirile vor fi in jurul a 20.000 lei pentru o persoana.

"Raportarea nu este exacta pentru ca s-au depus sume pentru marci diferite, sume diferite, unii au dat numai jumatate din bani, asa ca are unele abateri, dar in medie reprezinta 20.000 lei", a precizat ministrul.

Beneficiarii despagubirilor vor fi toate persoanele care, pana la 15 februarie 1992, au depus bani la CEC pentru autoturisme, indiferent de marca - Oltcit, Lada, Aro, Dacia, indiferent daca au facut depozite reprezentand avansuri sau depuneri integrale.

Valoarea despagubirii a fost determinata prin indexarea de la data depunerii si pana la data de 31.07 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite existente in conturile active cu inflatia Valoarea totala a despagubirilor este asigurata de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominala totala egala cu valoarea totala a despagubirii.

Titlurile de stat se vor emite in doua transe, pe numele CEC si au scadenta la un an de la data emisiunii. Decizia guvernului de a-i despagubi pe deponentii CEC a venit ca urmare a aprobarii de catre Parlament a legii 146/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia.