Raportul Departamentului de Sănătate Publică din Marea Britanie (Public Health England - PHE) asupra utilizării țigărilor electronice arată că vapatul în mod regulat rămâne la un nivel scăzut în rândul tinerilor și s-a plafonat în rândul adulților. Vapatul în mod regulat rămâne la un nivel scăzut în rândul tinerilor din Marea Britanie și s-a plafonat în rândul adulților, ne informează un raport independent realizat de cercetătorii de la King’s College London și solicitat de Departamentul de Sănătate Publică (Public Health England).

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest raport este primul dintr-un serie nouă de trei astfel de documente, solicitat de Departamentul de Sănătate Publică în cadrul Planului Guvernului de Control al Tutunului pentru Marea Britanie. Raportul analizează specific utilizarea țigărilor electronice mai degrabă decât impactul acestora asupra sănătății, analiză care va face obiectul unui raport viitor.

Concluziile arată că în timp ce experimentarea țigărilor electronice în rândul tinerilor a crescut în ultimii ani, utilizarea lor în mod regulat rămâne la un nivel scăzut. Doar 1.7% dintre tinerii cu vârsta sub 18 ani folosesc țigări electronice o dată sau de mai multe ori pe săptămână, iar marea majoritatea dintre ei, de asemenea, fumează. Dintre tinerii care nu au fumat niciodată, doar 0.2% folosesc țigara electronica în mod regulat.

De-a lungul ultimilor ani, folosirea regulată a țigării electronice s-a plafonat în rândul adulților și rămâne în mare măsură limitată la fumători și foști fumători, adulții alegând să vapeze în principal pentru a renunța la fumat.

Profesorul John Newton, Director pentru Îmbunătățirea Sănătății al Direcției de Sănătate Publică din Marea Britanie, a declarat:

"În contrast cu datele recente apărute în mass-media în Statele Unite ale Americii, nu observăm niciun vârf de creștere în ceea ce privește folosirea țigărilor elecronice în rândul tinerilor din Marea Britanie. În timp ce mai mulți tineri experimentează țigările electronice, aspectul esențial este că folosirea acestora în mod regulat rămâne la un nivel scăzut și chiar la un nivel foarte scăzut în rândul celor care nu au fumat niciodată. Vom monitoriza îndeaproape obiceiurile tinerilor de a vapa și de a fuma pentru a ne asigura că ne menținem direcția prin care vrem să ne împlinim ambiția de a avea o generație nefumătoare."

În ciuda faptului că țigările electronice reprezintă acum cel mai popular ajutor de a renunța la fumat, peste o treime dintre fumători nu le-au încercat niciodată. Cu toate că este o metodă eficientă, doar 4% dintre încercările de renunțare la fumat prin Serviciile Stop Fumat (Stop Smoking Service) din Marea Britanie implică utilizarea țigărilor electronice.

Raportul recomandă ca Serviciile Stop Fumat (Stop Smoking Service) să încurajeze mai mult fumătorii care vor să renunțe să o facă cu ajutorul țigării electronice.

Rata fumatului în rândul tinerilor s-a plafonat în ultimii ani, în timp ce rata fumatului în rândul adulților continuă să scadă, doar 15% dintre adulții din Marea Britanie fiind în prezent fumători, conform datelor guvernamentale. Un experiment clinic important din Marea Britanie, publicat recent și care nu a fost inclus în acest raport al Direcției de Sănătate Publică (PHE) a descoperit că, atunci când sunt însoțite de consiliere (față-în-față), țigările electronice sunt de două ori mai eficiente pentru renunțarea la fumat decât alte produse de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii sau guma de mestecat.

Profesorul Newton a adăugat:

"Am putea accelera scăderea nivelului fumatului dacă mai mulți fumători ar trece complet la vapat. Noi dovezi recente arată în mod clar că folosirea unei țigări electronice împreună cu sprijinul din partea Serviciului Stop Fumat (Stop Smoking Service) poate dubla șansa de renunțare la fumat. Dar pentru că țigările electronice sunt atât de rar folosite în cadrul unor astfel de servicii, a venit momentul unei schimbări. Fiecare Serviciu Stop Fumat trebuie să înceapă să vorbească mai mult despre potențialul vapatului în a ajuta fumătorii să renunțe la fumat. Dacă fumezi, trecerea la vapat îți poate salva ani de sănătate îndoielnică sau, poate chiar viața."

Profesorul Ann McNeill, Profesor de Dependență de Tutun la Kings’s College London și principalul autor al raportului a spus:

"Suntem încurajați de faptul că vapatul în mod regulat în rândul tinerilor din Marea Britanie care nu au fumat niciodată rămâne scăzut. Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenți și să monitorizăm îndeaproape tinerii care fumează.

Cum doar puțin peste o treime dintre adulții fumători nu au încercat niciodată o țigară electronică, există o oportunitate reală pentru mai mulți fumători să încerce o metodă care i-a ajutat pe mulți alții să renunțe. Fumătorii ar trebui să fie sfătuiți să renunțe la fumat cât mai curând posibil și să exploreze toate opțiunile disponibile care pot fi de ajutor, inclusiv țigările electronice."

Raportul precizează că țigările electronice însoțite de consiliere (față-în-față) ar trebui să rămână o opțiune recomandată și disponibilă pentru toți fumătorii. Este nevoie ca practicienii specializați în renunțarea la fumat și profesioniștii din domeniul sănătății care consiliază fumătorii să aibă acces la resurse educaționale și formare, pentru folosirea țigărilor electronice în încercarea de renunțare la fumat.