Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a cedat titlul de cel mai bogat om din lume compatriotului sau Warren Buffett, potrivit ultimului clasament al miliardarilor intocmit de revista Forbes. Pe primele trei locuri din clasament este acelasi trio ca si anul trecut, dar intr-o ordine inedita.

Omul de afaceri Warren Buffett, in varsta de 77 de ani, aflat intre primii trei miliardari ai lumii de mai multi ani, este acum pentru intaia data pe primul loc dupa ce a strans o avere de 62 de miliarde de dolari. El si-a sporit averea cu 10 miliarde de dolari in ultimul an. Miliardarul american este cel mai mare actionar al Kraft Foods, al doilea producator mondial din industria alimentara. De asemenea, el a facut si o serie de achizitii in industria farmaceutica si in domeniul companiilor de asigurari.

"Este formidabil cum Buffet trece in fruntea clasamentului tocmai acum cand isi doneaza averea", scrie Forbes, referindu-se la parteneriatul intre el si Gates pentru actiuni filantropice, inca din 2006.

Pe locul al doilea este magnatul mexican al telecomunicatiilor, Carlos Slim, cu 60 de miliarde de dolari.

Averea lui Bill Gates a fost evaluata la numai 58 de miliarde de dolari, cu "doar" doua miliarde mai mult ca anul trecut, ceea ce l-a plasat doar pe locul al treilea.

Cea mai surprinzatoare ascensiune in topul miliardarilor lumii este a indienilor Anil Ambani, care a strans 23,8 miliarde de dolari in ultimul an si fratele sau Mukesh Ambani care a acumulat 22,9 miliarde. Ei sunt mostenitorii Reliance Industries, cel mai mare grup privat din India.

SUA ramane pepiniera miliardarilor cu 469 de bogati in clasamentul Forbes, urmata de Rusia - 87 de miliardari, Germania, India, China, Brazilia si Franta.

Singurii romani din clasament sunt Dinu Patriciu si Ion Tiriac.

Dinu Patriciu este pe locul 462. El are o avere estimata la 2,5 miliarde de dolari. Dinu Patriciueste pe acelasi loc cu vedeta americana de televiziune Oprah Winfrey.

Ion Tiriac se afla pe pozitia 962, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Pentru prima data in topul miliardarilor din 2008 au intrat peste o mie de persoane. Vedetiaiciintreg clasamentul Forbes pe 2008.