La data de 12 iulie, Hidroelectrica, producătorul de energie susținut de stat din România, a înregistrat o creștere la debutul său pe piața de tranzacționare. Aceasta a fost cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din Europa în acest an, sugerând că apetitul investitorilor pentru noi listări de acțiuni s-ar putea întoarce.

Hidroelectrica din România înregistrează o creștere la debutul pe piațăFoto: Bursa de Valori București

Acțiunile Hidroelectrica au înregistrat o creștere de până la 9,7% la Bursa de Valori București înainte de a se închide la prețul de 110 lei, mai mare decât prețul IPO de 104 lei, ceea ce a evaluat compania deținută de stat la 46,8 miliarde de lei ($10,4 miliarde). Această creștere semnificativă reflectă încrederea investitorilor în potențialul companiei și în piața de capital din România. Astfel, Hidroelectrica a demonstrat că este o alegere atractivă pentru cei interesați să investească în sectorul energetic al țării.

În prima zi de tranzacționare, volumul de tranzacționare a atins aproximativ 735,8 milioane de lei, de șapte ori mai mare decât media zilnică pentru întreaga bursă până acum în acest an. Această înflorire a activității de tranzacționare indică interesul ridicat al investitorilor pentru acțiunile Hidroelectrica. Este un semnal pozitiv pentru piața de capital din România și poate reprezenta o schimbare de direcție în ceea ce privește investițiile în listările de acțiuni.

Investitorii români și internaționali se întreabă adesea care este cel mai bun stil de tranzacționare pe piața de capital din România. În acest context, performanța excelentă a Hidroelectrica poate reprezenta o inspirație pentru aceștia. Cu toate acestea, este important să reținem că fiecare investitor are propriile sale obiective și strategii. Ceea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru altul. Prin urmare, investitorii ar trebui să-și analizeze atent opțiunile și să-și definească propriul stil de tranzacționare în funcție de toleranța lor la risc, obiectivele financiare și nivelul de expertiză.

Speranțe în urma IPO-ului

Hidroelectrica se numără printre puținele companii europene care s-au grăbit să se listeze înainte de perioada de scădere din timpul verii, în timp ce bancherii speră la o recuperare a pieței în lunile următoare, după ce dobânzile ridicate au blocat practic activitatea IPO în 2022. Această mișcare strategică a companiei și apetitul investitorilor pentru IPO-uri ar putea indica o revenire a încrederii în piața de capital, atât în ​​România, cât și în Europa.

Guvernul român speră ca IPO-ul, care a fost discutat timp de peste un deceniu, să deblocheze fondurile de redresare ale Uniunii Europene și să stimuleze cererea de investiții în țară. Prin listarea sa pe piața de tranzacționare, Hidroelectrica ar putea atrage investiții semnificative, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea infrastructurii și a sectorului energetic al României.

Hidroelectrica deține 80% din cel mai mare producător de energie electrică al țării, având o capacitate de 6,3 gigawați provenind din 182 de hidrocentrale. Această poziție dominantă a companiei în piața energetică îi conferă o stabilitate și o perspectivă de creștere pe termen lung.

Scopul vânzării acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP.BX), un acționar minoritar, un fond gestionat de managerul de active din SUA, Franklin Templeton (BEN.N), are posibilitatea să obțină până la 2 miliarde de dolari prin IPO, inclusiv opțiunea de supracomandă. În calitate de acționar minoritar, Fondul Proprietatea a văzut în IPO-ul Hidroelectrica o oportunitate de a-și valorifica investiția și de a-și asigura un randament semnificativ.

Plasamentul acțiunilor a fost suprasubscris de mai multe ori, cu 80% din acțiuni direcționate către investitorii instituționali, inclusiv cele mai mari fonduri de pensii ale țării. Această suprasubscriere indică un nivel ridicat de încredere din partea investitorilor în perspectiva de creștere a companiei și în economia României în ansamblu.

Punct de cotitură pentru piața de capital din România

"Consider că peste cinci sau zece ani ne vom uita la acest moment ca la un moment definitoriu în istoria pieței de capital din România", a declarat Johan Meyer, manager de portofoliu la Fondul Proprietatea, în timpul ceremoniei de deschidere a acțiunilor. Declarația lui Meyer subliniază importanța și impactul semnificativ pe care debutul Hidroelectrica l-a avut asupra pieței de capital din România, bursei din București, listarea ar putea ajuta la trecerea sa la statutul de "piață emergentă" în indicii MSCI, față de "piață de frontieră".

Acesta ar fi un pas important pentru piața de capital din România, deoarece ar putea atrage mai mulți investitori străini și ar consolida statutul Bucureștiului ca un centru financiar regional puternic.

Necesitatea lichidității și a ofertelor diverse

Cu o capitalizare de piață combinată de aproximativ 46,2 miliarde de dolari, Bursa de Valori București are nevoie de lichiditate și de oferte mai diverse, potrivit fondurilor de pensii, unii dintre cei mai mari investitori instituționali. Diversificarea portofoliilor și creșterea lichidității pot atrage mai mulți investitori, creând astfel o piață de capital mai dinamică și mai competitivă.

Concluzie

Debutul reușit al Hidroelectrica pe piața de tranzacționare a fost un semn promițător pentru piața IPO din Europa și pentru piața de capital din România. Speranțele privind deblocarea fondurilor de redresare ale UE și cererea de investiții în creștere pot contribui la o evoluție pozitivă a economiei românești.

În plus, listarea Hidroelectrica poate consolida poziția Bucureștiului ca piață emergentă, aducând mai multă lichiditate și diversitate în ofertele bursiere. Cu toate acestea, fiecare investitor trebuie să-și definească propriul stil de tranzacționare, în funcție de obiectivele lor financiare și de nivelul de risc pe care îl pot tolera. Prin alegerea unui stil adecvat și prin analiza atentă a oportunităților de pe piață, investitorii pot obține rezultate pozitive și pot contribui la dezvoltarea economică a României.