Ieri s-a incheiat scandaloasa licitatie de vanzare a zacamantului de carbune Uregolski, din regiunea Kemerovo. Concursul, la care a participat structura Mechel (Iujnii Kuzbass) si Novosibirskenergo, a fost intrerupt de trei ori. Pana la urma, activul cu rezerve de 38 milioane tone de carbune energetic a fost vandut cu 13,55 miliarde ruble, sau de 271 de ori mai scump decat pretul de pornire, sustine Vedomosti.

A invins Novosibirskenergo. Analistul Evgheni Bulanov, de la grupul bancar CIG, spune ca zacamantul avanta mai degraba Mechel, care are deja exploatari in zona, dar sa dai atati bani pe 38 milioane de tone este o nebunie. Punct de vedere sustinut si de Dmitri Smolin, de la Uralsib. La un pret al carbunelui energetic de 30-40 de dolari tona, profitul net de pe urma realizarii tuturor rezervelor respectivului zacamant se ridica la aproximativ 456 milioane dolari.

Dar este sub costul licentei, la calculat Smolin. Expertii cred ca suma finala declarata la licitatie nu va fi platita si Rosnedra va anunta organizarea unei noi licitatii. Mechel si directorul general al Novosibirskenergo, Aleksandr Pelipsov, au refuzat orice comentarii.