O retea de 100.000 de calculatoare, oferind cea mai mare capacitate de prelucrare a datelor, a fost creata pentru a face fata fluxului din ce in ce mai mare de informatii din intreaga lume. "Reteaua" (The Grid) este ultima inovatie in materie de evolutie a internetului si a World Wide Web, iar oamenii de stiinta vor anunta vineri ca este gata pentru a fi conectata la acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, scrie Timesonline.

"Reteaua" este proiectata pentru sistemele unde cantitatile de date foarte mari au nevoie de procesare, cum ar fi proiectele de cercetare si inginerie. Ea dispune de o putere foarte mare, putand descarca filme de pe internet in cateva secunde, iar una din misiunile sale va fi sa ajute la restranga cercetarile pentru vindecarea unor boli.

Cu toate acestea, este putin probabil ca "Reteaua" sa poata fi accesata de utilizatori obisnuiti de internet pana cand furnizorii de internet nu vor construi retele de fibra optica necesare.

"Reteaua" permite oamenilor de stiinta de la CERN, Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara, sa obtina acces la puterea de procesare a mii de computere din 33 de tari, pentru a monitoriza datele create de LHC.

Oamenii de stiinta de la CERN, locul unde World Wide Web a fost inventat, au creat sistemul de 500 de milioane de euro, deoarece au realizat ca un singur computer nu poate face fata cantitatatii de date pe care LHC o va produce in fiecare an - 15 petabytes sau 15 milioane de gigabytes, informatii care ar umple 20 de milioane de CD-uri.

Dr. Bob Jones, un om de stiinta CERN, a declarat: "World Wide Web permite accesul la informatii de pe alte computere. "Reteaua" va permite nu numai acces la informatii, ci si acces la resurse de calcul si procesare".

Una dintre primele misiuni abordata de "Retea" va fi manipularea datelor pentru CERN a experimentelor efectuate pentru descoperirea de dovezi ale bosonului Higgs, asa-numita "particula lui Dumnezeu".

Reteaua, folosita in domeniul medical

Cu toate acestea, utilizarile sale se vor extinde si dincolo de fizica particulelor si a fost deja folosita pe o scara mai mica in cercetarea malariei sau a gripei aviare. "Reteaua nu poate gasi un remediu pentru cancer, dar ceea ce poate face este de a accelera procesul", a spus Dr. Jones, care explica faptul ca ceea ce ar fi luat un deceniu de procesare, acum ar putea fi realizat in cateva saptamani.

David Britton, profesor de fizica la Universitatea din Glasgow si un personaj cheie in proiectul "The Grid", a spus: "Modul traditional pentru a gasi leacuri pentru boli era ca trebuie sa mergi la laborator si sa incerci amestecul diferitelor medicamente si sa vezi cum se comporta. Cu "Reteaua", oamenii de stiinta ar putea rula sute de mii de simulari pentru a crea o lista de medicamente care sunt cele mai aproape de a oferi un potential leac. Cercetatorii pot apoi ajunge la locul de munca si sa testeze direct medicamentele".

"Reteaua" a fost deja folosita si pentru a salva vieti imediat dupa cutremure. Utilizand datele seismice, oamenii de stiinta pot folosi grila de simulari pentru a localiza care sunt zonele cele mai afectate, permitand echipelor de salvare sa-si directioneze eforturile acolo unde este cea mai mare nevoie.