Canon a raportat o scadere cu 26% a profitului operational pentru trimestrul trecut si a modificat prognozele pentru intreg anul, urmand sa inregistreze primul declin in noua ani, informeaza Reuters. Scaderile sunt puse pe seama vanzarilor tot mai slabe de copiatoare si camere digitale dar sunt cauzate si de aprecierea yen-ului.

Canon a afisat trimestrul trecut un profit operational de 129 miliarde yeni (1,38 miliarde dolari), in scadere de la 174 miliarde yeni in trimestrul trei al anului trecut. Scaderea vine pe fondul reducerii cheltuielilor pe care companiile le fac cu copiatoarele, dar si pe fondul vanzarilor slabe de aparate foto digitale in randul consumatorilor.

Canon a decis luni sa-si revizuiasca in scadere si prognoza de profit operational pentru intreg anul. Japonezii asteapta 580 miliarde yeni, dupa ce anul trecut profitul operational a fost 756 miliarde yeni. Noua estimare este mult sub asteptarile analistilor consultati de Reuters care indicau 691 miliarde yeni pentru anul in curs. Anuntul Canon nu este neasteptat, mai ales ca saptamana trecuta si Sony si-a diminuat estimarile privind profitul operational cu 57%.

Actiunile Canon s-au depreciat cu 49% de la inceputul anului pana in prezent.