Ritmul vanzarilor pe piata imobiliara din Bucuresti a fost afectat negativ de devalorizarea leului fata de euro in prima jumatate a acestui an, efectul scaderii preturilor exprimate in euro fiind temperat sau chiar anulat in unele cazuri de devalorizarea monedei nationale, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate. Pe segmentul locuintelor noi, structura cererii s-a schimbat major fata de 2008, tranzactiile fiind realizate acum aproape exclusiv de clientii care au deja o locuinta si doresc imbunatatirea conditiilor de locuit.

"Efectul negativ semnificativ asupra ritmului vanzarilor a fost indus de devalorizarea RON fata de Euro. In perioada ianuarie-iunie 2009 rata de schimb a variat intre 4,02 RON/Euro si 4,20 RON/Euro, cu un varf de 4,31 RON/Euro in primul trimestru. Comparativ cu rata de schimb inregistrata la sfarsitul sem.1 2008, cand raportul RON/Euro era de 3,64, devalorizarea RON a fost semnificativa. Astfel, efectul scaderii preturilor exprimate in Euro a fost temperat sau chiar anulat in unele cazuri de devalorizarea monedei nationale", se arata in analiza BNP Paribas Real Estate.

Costul ridicat al finantarii a restrans foarte mult numarul clientilor eligibili pentru acordarea de credite ipotecare, fiind reflectat in ritmul de crestere a valorii creditelor acordate pentru achizitionarea de imobile.

"Potrivit BNR rata medie a dobanzii anuale efective pentru credite ipotecare la sfarsitul semestrului era de 11,89% pentru credite acordate in RON si de 9% pentru cele acordate in Euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea dobanzilor este semnificativa, insa cel mai inalt varf de crestere s-a inregistrat in ianuarie 2009", se mentioneaza in comunicat.

Locuintele noi, cumparate aproape exclusiv de cei care mai au deja o locuinta

Potrivit analistilor companiei, noile conditii de pe piata rezidentiala din Bucuresti au determinat schimbari majore in structura cererii comparativ cu 2008.

"In prezent, pe segmentul locuintelor noi, cererea efectiva solvabila provine in principal din partea populatiei tinere (intre 30 si 40 de ani) cu venituri lunare de peste 2.500 Euro pe gospodarie, necesare pentru obtinerea creditelor ipotecare. Totusi, comparativ cu ceilalti ani, a crescut numarul cumparatorilor care platesc intreaga suma fara finantare bancara sau platesc un avans mai consistent pentru a evita ratele lunare mai mari. Mai mult, tranzactiile sunt realizate aproape in exclusivitate de catre clientii care au deja o locuinta si doresc imbunatatirea conditiilor de locuit", se mai arata in analiza BNP Paribas Real Estate.

Compania de consultanta imobiliara nu se asteapta la modificari semnificative ale conditiilor de piata in lunile urmatoare, iar cererea nu este asteptata sa creasca in conditiile in care exista discrepante intre puterea de cumparare a populatiei si nivelul preturilor solicitate, dublate de o diferenta majora intre asteptarile clientilor si oferta dezvoltatorilor.