Discutăm de câteva săptămâni cu specialiști din cadrul Asociației Administratorilor de Fonduri din România despre economisirea inteligentă și despre cum să pui economiile să lucreze pentru tine. După ce am aflat cum te pot ajuta fondurile de investiții să-ți crești economiile, mai departe vom discuta despre ce înseamnă investiția prin piața de capital, ce înseamnă să investești la bursă și ce impact are statutul de piață emergentă pe care BVB l-a obținut. Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de la București, ne răspunde în cadrul unui interviu.

Radu Hanga - președinte BVBFoto: Hotnews

VIDEO INTERVIU

Fragmente din interviu:

Bursa de Valori București a împlinit 25 de ani. Cum se văd lucrurile acum și care este cuvântul de ordine: avânt puternic sau prudență?

Radu Hanga: BVB este exact cum este economia românească. Nu știu dacă este neapărat tânără, pentru că la 25 de ani ai ajuns la o oarecare maturitate, însă cu siguranță este în plin avânt. Vedem o piață dinamică, care este ajutată și de ceea ce se întâmplă în zona monetară.

Deci, dăm drumul la investiții, riscăm totul sau trebuie să fim prudenți?

Cred că trebuie să fim prudenți în permanență. Nu trebuie să îți asumi niciodată riscuri mai mari decât poți duce. Și de regulă, surprizele neplăcute apar atunci când ești sigur că ceea ce faci este bine. Dacă se schimbă trendul, atunci ești cel mai lovit. Așadar, prudența trebuie să facă parte din vocabularul zilnic al oricărui investitor.

În orice economie, între capitalul propriu al firmelor și credite, nu este nicio diferență. Vorbim tot despre bani. Dar dacă într-o economie, indiferent de câți bani ar exista, banii nu ajung și în companii sub formă de capital, ci doar sub formă de credit, atunci acea economie nu va putea funcționa.

Ce înseamnă să investești la bursă?

Atunci când investești la bursă, investești în niște companii. În viața acelor companii, lucrurile nu se întâmplă în fiecare secundă. Vezi pe de-o parte o piață care crește, scade, este volatilă, și pe de altă parte vezi niște companii care operează în lumea reală și în cadrul lor nu se schimbă lucrurile în ritmul în care l-ar sugera piața.

Ca urmare, poți avea abordarea ca investitor pe termen lung, fără să te uiți în fiecare zi ce se întâmplă cu portofoliul tău. Noi am creat un exercițiu la BVB: ce s-ar fi întâmplat cu un investitor care ar fi investit în mod constant 100 de lei lunar pe parcursul ultimilor 23 de ani. Concluzia a fost una interesantă, dacă ai fi investit în acest mod, ai fi ajuns acum la o deținere de 170.000 de lei. Dacă ai fi făcut același lucru cu un depozit bancar, ai fi ajuns acum la aproximativ 55.000 de lei. Acesta este efectul perspectivei pe termen lung și a disciplinei.

Pe de altă parte, o parte dintre noi avem această afinitate pentru joc. Bursa îți poate da acest lucru, această idee de joc. Există unii oamenii cărora le place volatilitatea.

Care este procedura prin care putem investi la bursă și rolul brokerului

În centrul acestui ecosistem, care este finanțarea economiei românești, se află Bursa de Valori București, iar în jurul Bursei este un cerc de companii de brokeraj, care constituie interfața între companii și investitori. Atunci când îți deschizi un cont la bursă, ți-l deschizi prin intermediul unui broker.

Trăim într-o lume în care tehnologia joacă un rol tot mai important, iar pandemia a accelerat acest lucru. Așadar avem companii de brokeraj care operează și în mediul online, facilitând astfel accesul oricui la piața bursieră. În plus, există simplitatea fondurilor de investiții. Te poți duce la un administrator de fonduri din România și îți alegi un fond, care poate fi mai agresiv, orientat mai mult pe plasamente în acțiuni sau te orientezi către un fond mai defensiv, orientat mai mult către plasamente în depozite sau titluri de stat și te bazezi că administratorul va face toată treaba pentru tine. Zona fondurilor de investiții nu necesită intermedierea unui broker.

Profilul investitorului român la bursă

În general, investitorii la bursă sunt din categoria de vârstă 35-40 de ani, pentru că atunci când ești tânăr, prima ta grijă nu este să investești. După ce avansezi în vârstă, crește și nivelul de venituri, atunci, în mod natural, ai alte perspective și începi să te gândești la economisire și independența ta financiară.

Pe de altă parte, vedem niște schimbări semnificative venite din zona de tehnologie. Vedem în zona IT un alt profil de investitor. Tineri, care încep să câștige devreme destul de bine și care se uită peste zona de investiții. Și apetitlul lor este către zona mai dinamică. Se uită mai puțin la companiile care acționează în zonele tradiționale și se uită către companiile din zona de gaming, IT, cripto. Acest lucru este o provocare pentru noi și reprezintă obiectivul nostru de a aduce la BVB companii din zona locală care să se potrivească mai bine cu profilul acesta de investitor.

Statutul de piață emergentă

Promovarea BVB la statutul de piață emergentă este o victorie a României, a tuturor, nu doar a BVB. Avantajul este în zona companiilor locale. Dacă vedem BVB ca centrul unui ecosistem prin care companiile locale ajung la capitalul necesar pentru a se dezvolta, îți pui problema de cât de mult capital este disponibil. Și ajungi în zona de piețe: de frontieră, emergente sau dezvoltate. Și evident, banii sunt mai puțini pe piețele de frontieră, unde și riscurile sunt mai mari. Pentru noi, trecerea de la o piață de frontieră la una emergentă înseamnă că investitori instituționali de la nivel global, care până acum nu se uitau la România și la companiile românești listate la bursă, acum încep să se uite. Asta va însemna o cantitate de bani mai mare la care companiile românești vor avea acces.

​Articol susținut de AAF