​Articol susținut de AAF

Mit sau realitate: Există investiții cu risc ZERO?

de Dan Popovici     HotNews.ro
Miercuri, 16 iunie 2021, 10:22 Economie | Economisește inteligent


Dan Popovici, membru Consiliul Director AAF
Foto: AAF
a)Investiția în fonduri de investiții este riscantă! Mai bine stai frumos cu banii într-un depozit sau mai sigur “la saltea” și dormi liniștit.

b)De ce să risc banii pe care i-am câștigat cu greu, muncind de dimineața până seara? Investitia la Bursă nu este pentru toată lumea, ci doar pentru cei inițiați.

Sunt afirmații pe care le-am auzit ani la rând, atunci când încercam să explic domeniul în care activam, respectiv industria fondurilor de investiții. Din păcate puțini oameni au informații suficient de clare și de solide despre fondurile de investiții, puțini au răbdare să asculte în schimb, foarte mulți au deja păreri formate chiar dacă, din păcate, sunt eronate.

Puțini români știu, de exemplu, că în prezent piața fondurilor de investiții este extrem de bine reglementată sau că legislația din România este armonizată cu cea europeană. Sau că administratorii fondurilor de investiții sunt controlați strict de către entitățile statului, raportează săptămânal către Autoritatea de Supraveghere Financiară, calculul activelor este certificat zilnic de bănci depozitare. Pe scurt, puțini știu că există un întreg sistem de control și verificare plecând de la auditori interni și externi, trecând prin departamente de conformitate și de administrare a riscurilor. Aceste informații sunt extrem de importante în ecuația riscurilor sau temerilor. Cu cât avem un nivel mai ridicat de control, cu atât se diminuează riscurile.

Pe de altă parte, este important de reținut că fondurile de investiții au diferite clase de risc în funcție de politica de investiții declarată în cadrul prospectelor și regulilor lor de funcționare. Spre exemplu, un fond de obligațiuni nu va investi niciodată în acțiuni, riscul asociat acestuia este covârșitor mai mic decât riscul unui fond de acțiuni. Astfel, un investitor într-un fond de obligațiuni nu este expus în nici un fel fluctuațiilor piețelor de acțiuni.

Pe de altă parte ar trebui să înțelegem că economiile noastre pe termen lung sunt erodate de inflație. Iar dobânda bancară primită în urma constituirii de depozite, cel puțin în prezent, nu este suficientă pentru a ne proteja de inflație. În ultimii ani rata inflației depășește ratele de dobandă oferite de bănci la depozite și, astfel, puterea de cumpărare a banilor economisiți scade. În aceste condiții avem nevoie de alte instrumente de economisire pe termen lung care să ne poată proteja de inflație și să genereze randament.

Deseori aud oameni în jurul meu care îmi spun că cea mai bună investiție pe termen lung este în imobiliare. Strângi bani, cumperi o casă, o închiriezi și ești protejat de inflație. Încasezi chiria și valoarea casei crește în timp.

Poate este adevărat dar poate că nu!

Veniturile pe care le genereză o astfel de investiție depind de foarte mulți factori, așa încât este dificil de previzionat randamentul pe care îl generează o astfel de investiție pe termen lung. Este extrem de important, de exemplu, unde este poziționată casa respectivă, dacă respectiva construcție este nouă sau nu, dacă reușești să o închiriezi cu suma pe care ți-ai propus-o.

În plus, cred că ar trebui să ai în vedere că o investiție imobiliară nu este lichidă, dacă ai nevoie urgentă de bani, nu poți să vinzi casa respectivă în câteva zile. Mai mult decât atât, ar trebui să iei în calcul și cheltuielile aferente casei respective, plecând de la impozite și terminând cu cheltuielile cu întreținerea sau renovarea respectivului imobil de-a lungul timpului. Ca să nu mai spunem că este foarte posibil ca în anumite perioade să nu ai venituri de pe urma ei, dar cheltuielile să fie constante.

Pe de altă parte, fondurile deschise de investiții oferă o lichiditate foarte bună, sumele pot fi investite sau răscumpărate oricând, plata făcându-se în general în câteva zile.

Din punctul meu de vedere investițiile imobiliare sunt la fel de riscante ca și o investiție directă în acțiuni. Și să nu uităm că o casă costă câteva zeci de mii de euro în timp ce un plasament într-un fond de investiții se poate face cu orice sumă pornind de la 100 de lei.

Întorcându-ne la riscul fondurilor de investiții, așa cum spuneam și înainte, acesta este diferit în funcție de tipul fondului respectiv. Până la urmă toate investițiile au încorporate în ele un anumit nivel de risc. Dacă reușești să îți cunoști suficient de bine nevoile și orizontul de timp, întotdeauna va exista un fond sau un portofoliu de fonduri de investiții care să ți se potrivească.

Dar, în cele din urmă ce este riscul? În industria noastră, risc însemnaă volatilitatea pe termen scurt a prețului activului respectiv (indiferent dacă vorbim de prețul unei acțiuni, obligațiuni sau a unității de fond). Dar, dacă orizontul tău de timp este suficient de îndepărtat, aceste fluctuații zilnice/săptămânale nu te afectează. Dimpotrivă, dacă ai o abordare sistematică, care presupune o investiție mică, dar în mod regulat, volatilitatea (riscul) devine aliatul tău. Astfel, poți achiziționa mai multe unități de fond cu aceeași sumă de bani și în final vei putea să obții randamente mai ridicate.

Un articol semnat de Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, membru în boardul AAF

Articol susținut de AAF


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3398 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Lichiditate (Miercuri, 16 iunie 2021, 10:49)

  florinadi [utilizator]

  Articolul este ok, ținând cont de sursă. Doua observatii: investitia imobiliara este lichida, în sensul în care poți face un credit ipotecar destul de rapid, cu ipoteca pe imobil.
  În al doilea rând, grijă la comisioanele fondurilor de investiții, cum e și OTP Asset Management, sunt destul de mari; le găsiți in ”informații cheie destinate investitorilor” la fiecare fond. Recomand, mai degrabă, investitii in ETF-uri cu acumulare care urmăresc piața globală, în Euro. Le găsiți și la brokeri locali, fără comisione.
 • +4 (6 voturi)    
  Realitate: Exista investitii cu risc zero! (Miercuri, 16 iunie 2021, 11:08)

  freethinker1 [utilizator]

  Potentialele castiguri obtinute in urma investitiei in fonduri nu sunt erodate de inflatie, doar dobanzile bancare? In plus la fonduri mai ai si niste comisioane care-ti erodeaza castigul.
  Articolul nu a reusit sa lamureasca dilema din titlu - asa ca o fac eu: titlurile de stat si depozitele bancare sunt practic investitii cu risc zero. Evident, ne referim la riscul de a pierde banii (riscul investitional) - si nu la erodarea in timp, prin inflatie, a acestora.
 • +4 (4 voturi)    
  riscurile unei investitii sunt de mai multe feluri (Joi, 17 iunie 2021, 16:15)

  Razvan_M [utilizator]

  - riscul de curs valutar, daca investitia se face in alta moneda decat una de referinta a investitorului
  - riscul de inflatie negativa investitiei - exista si inflatie care face ca investitia sa se aprecieze, deci pozitiva investitiei
  - riscul de lichiditate - care are doua componente: existenta unei piete in momentul vanzarii, cu un spread sub 1% (5-10% sau chiar mai mult in cazul imobilelor sau obiectelor mai greu de evaluat) si existenta adancimii de piata pe volume suficiente la cumparare
  - riscul de faliment sau insolventa pentru emitentii de obligatiuni sau actiuni, riscuri care nu sunt zero nici macar in cazul statelor
  - riscul de furt, nationalizare sau confiscare
  - riscul de accident, incendiu, dezastre naturale sau dezordine sociala
  - riscul de boala, divort sau de pierdere a locului de munca pentru investitor...
  etc.

  Dintre investitii as aminti:
  - Obligatiuni de stat, Obligatiuni municipale sau locale, Obligatiuni corporative: diverse ratinguri, emise in moneda locala sau straina
  - Actiuni listate la Bursa, actiuni nelistate la Bursa, la companii aflate in diverse jurisdictii
  - Fonduri (index, de investitii etc.) tranzactionabile
  - Aur, argint, platina sau alte resurse traditional pretioase
  - Tablouri sau alte obiecte cu valoare datorita raritatii, calitatilor artistice etc.
  - Resurse de tip "commodities", inclusiv aur, argint etc tranzactionate ca materie prima
  - Terenuri, spatii comerciale, spatii rezidentiale productive
  - Investitii in educatie, perfectionare, sanatate, confort psihic, in propria familie
  etc.

  Fiecare dintre noi ne asumam mai multe riscuri chiar si cand iesim din casa. Unele tipuri de investitii au valoare subiectiva: frumusetea sau valoarea sunt in ochii privitorului. Ce este clar e ca riscurile sunt peste tot in jurul nostru, ceea ce ar trebui sa facem este un calcul riscuri vs beneficii *care este subiectiv*. Nu oricine poate suporta povara psihica a unor pierderi "virtuale" de 30% pentru o investitie in Bitcoin sau in Apple
 • +3 (3 voturi)    
  Razvan_M (Joi, 17 iunie 2021, 20:36)

  rick777 [utilizator]

  Bun comentariu .
  Referitor la ce ai scris : Nu oricine poate suporta povara psihica a unor pierderi "virtuale" de 30% pentru o investitie in Bitcoin sau in Apple = depinde si de pretul de cumparare .
  De exemplu in martie 2020 Apple a picat de la 81 la 52 adica 35 % dar eu am cumparat in 2013 la 16 . Sigur as fi preferat sa stea acolo sus dar trebuie sa vedem partea plina a paharului ( de la 16 la 52 ) si nu doar partea goala a paharului ( de la 81 la 52 )
  Recent Bitcoin a picat de la 65.000 la 37.000 adica 43 % dar eu am cumparat la 2500 in 2016 . Sigur as fi preferat sa stea acolo sus dar....hai sa vedem partea plina a paharului .
  Deci trebuie sa stabilim mai intii daca sintem traders or long time investors .
  Time In the market uneori este mai important decit timing the market .
 • +2 (2 voturi)    
  Bune comentarii! (Vineri, 18 iunie 2021, 8:43)

  Giolgel [utilizator]

  O singura clarificare; se pot pierde bani si pe titluri de sta t din cauza lichiditatii. Mai exact: daca iei titluri la dobanda 1.5% (in euro sa zicem) si dobanda creste la urmatoarele emisii la 2% (sau chiar 3%), titlurile tale devin neinteresante pentru ceilalti si mai ai doua optiuni:
  - le tii pana la scadenta (cu varianta ca inflatia posibil sa iti manince din bani; ca doar d-asta a crescut dobanda!!!)
  - le vinzi cu discount si asta inseamna ca cel ce le cumpara practic va plati pe ele ca si cum ar fi dobanda curenta 2%. Deci sunt lichide: dar garanteaza profitul din cupon, daca le tii toata perioada. Altfel poti incasa o mica pierdere. Teoretic sunt mai sigure decat depozitul de la banca fiind garantate complet de stat; bancile mai dau si faliment.
  Ca o consecinta: titlurile de stat e bine sa le cumperi cand dobanda e mare (2-3) si nu cand e mica! Pe de alta parte un fond de investii se va muta intre bursa si fonduri destul de rapid cand simte ca riscul pe bursa devine prea mare, va marca profitul si va muta banii pe titluri ca sa nu stea degeaba; o parte din sume vor fi si lichizi. Apoi, daca dobanzile cresc la titluri, va cumpara in continuare si, dupa corectia bursei va face operatiunea inversa; deci va schimba proportia 25%-75% (cash/titluri - bursa) destul de rapid si constant.
 • +1 (1 vot)    
  Giolgel (Vineri, 18 iunie 2021, 21:59)

  rick777 [utilizator]

  Foarte bine ai descris in ultimul paragraf actiunea fondurilor de investii in pietele de capital = bursa versus titluri de stat (bonduri-obligatiuni)
  Ai scris : "dupa corectia bursei va face operatiunea inversa"
  Uneori se intimpla chiar in timpul corectiei la bursa si uneori corectia la bursa se opreste din cauza asta .
  De exemplul anul trecut in Martie 2020 in timpul crizei , FED -ul ( un fel de BNR varianta americana) pentru a opri criza de lichiditati ( toata lumea vindea si fugea spre cash sau titluri ) a creat bani din aer ( da , FED-ul poate face asta ) . Dar FED-ul nu are voie sa cumpere direct actiuni la bursa ( comparativ cu banca nationala a Elvetiei sau a Japoniei ) .
  Si atunci FED-ul s-a oferit sa cumpere titluri de stat ( treasuries/bonduri - obligatiuni ) de la marile banci de investitii din America gen JP Morgan si altele .
  Cum aceste titluri chiar au explodat in pret datorita panicii , bancile de investitii au vindut aceste titluri si au facut profit . Apoi cu banii rezultati au cumparat masiv actiuni la bursa ( care chiar s-au prabusit datorita panicii ) . Si le-au cumparat foarte ieftin si acum sint in profit deoarece au urcat foarte mult .
  Si asta s-a intimplat chiar in ultimele 2 saptamini din Martie cind a fost bottomul . Practic de aceea a fost bottomul si apoi bursa a urcat .
  In modul acesta FED-ul a salvat sistemul financiar mondial iar bancile de investii au facut un profit frumos ( un profit dublu = atit la vinzarea de titluri cit si la cumpararea de actiuni la bursa ) .
  Toata lumea a cistigat inclusiv oamenii obisnuiti ( in fondurile lor de pensie dar si la case pentru ca a scazut rata la banca pentru case si preturile caselor a explodat - bine pentru cei care au case bineinteles)
  Acuma va veni nota de plata ( inflatia) pe care o s-o platim cu totii .


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by