Ministrul Economiei Ion Ariton a primit o scrisoare de intentie din partea companiei BKB Co. Ltd.din Republica Korea, in calitate de lider al Consortiului Korea Nuclear, semnata de presedintele companiei, Chung Si Woo, informeaza ministerul. In cadrul scrisorii, compania isi declara intentia ferma de a achizitiona actiuni ale companiei EnergoNuclear SA, care dezvolta proiectul Reactoarelor nucleare 3 si 4 Cernavoda.

Foto:

Consortiul Korea Nuclear intentioneaza sa efectueze, in perioada urmatoare o vizita in Romania pentru discutii tehnice cu reprezentantii Ministerului Economiei si cu compania EnergoNuclear, in vederea materializarii intentiilor sale.

  • "Suntem siguri ca tehnologia Korean CANDU este cea mai buna pentru constructia reactoarelor 3 si 4 Cernavoda, deoarece aceasta tehnologie este recunoscuta la nivel mondial si numeroase centrale nucleare au fost construite cu aceasta tehnologie in Republica Korea. Toate aceste centrale nucleare au functionat in siguranta in ultimii 30 de ani", se arata in scrisoarea trimisa de liderul consortiului Korea Nuclear.

Potrivit ministerului, in scrisoare preşedintele companiei coreene a precizat că decizia de a investi în proiectul de la Cernavodă a fost luată după întâlnirea avută în luna ianuarie 2011 cu Ion Ariton.

  • Nu este pentru prima oara cand coreenii isi manifesta interesul fata de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. In 2006, presedintele Coreei de Sud a efectuat o vizita in Romania, prima in istoria relatiilor bilaterale, ocazie cu care a discutat cu partea romana despre constructia celor doua reactoare. De altfel, compania Korean Hydro and Nuclear Power (KHNP) a si participat la licitatia de atunci organizata de Ministerul Economiei.

Pana acum au mai tatonat terenul si companii chineze, una dintre ele fiind Guandong.Subiectul investitiei de la Cernavoda a fost abordat si in cadrulvizitei guvernamentale in China. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro, acordat dupa intalnirea delegatiei romane cu delegatia premierului chinez Wen Jiabao, ca cel mai probabil participarea unei companii chineze in compania care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda va fi prima investitie majora din pachetul de 5 proiecte prezentate de premierul Emil Boc.

Insa pot fi acceptati in continuare si investitori chinezi, chiar daca partea coreeana si-a manifestat intentia clara de a participa la constructia reactoarelor, in conditiile in care statul roman are de vandut o participatie de peste 40%.

Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a trecut printr-un esec. Pentru realizarea acestui proiect estimat la 4 miliarde de euro a fost creata societatea Energonuclear. Actionariatul companiei de proiect, ENERGONUCLEAR, era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL, CEZ, cate 9,15% iar ARCELOR MITTAL si IBERDROLA cate 6,2%. CEZ s-a retras din proiect la sfarsitul anului trecut, fiind urmata de RWE, GDF Suez si Iberdrola.

Nuclearelectrica a fost nevoita sa preia actiunile companiilor care s-au retras, ramanand alaturi de Arcelor Mittal si Enel, cu o o participatie de 84,65%. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.

In cadrul unei adunari generale extraordinare a actionarilor de la Nuclearelectrica intrunita pe 25 februarie s-a decis ca partea romana sa agreeze cu ENEL si ArcelorMittal conditiile in care urmeaza a fi selectati alti investitori interesati in proiect, astfel incat cota companiei de stat in proiect sa ajunga la 40%.

De asemenea, s-a decis ca negocierea cu investitorii straini ramasi in proiect extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii pana la 31 decembrie 2012, printr-un nou act aditional. Cei doi investitori straini ramasi in proiect au fost de acord cu extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii. Este pentru a treia oara cand se prelungeste acordul de investititii.​