Compania petroliera sarba NIS, controlata de grupul rus Gazprom, a anuntat vineri ca vrea sa se extinda in Romania, Bulgaria, Ungaria si Bosnia si a infiintat subsidiare in aceste tari, informeaza Mediafax. Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului Gazprom, a platit in 2009 400 milioane euro pentru 51% din actiunile NIS si si-a urcat participatia la 56,15% in luna martie a acestui an, pentru alte 40,3 milioane euro.

Compania a aratat ca vrea sa-si tripleze productia de petrol si sa-si dubleze vanzarile pana in 2020, pentru a deveni liderul regional al pietei.

"Inregistrarea subsidiarelor in Romania, Bulgaria, Ungaria si Bosnia este un pas al NIS catre realizarea strategiei de dezvoltare a afacerilor din regiunea Balcanica si prima faza a intrarii active pe aceste piete", se arata intr-un comunicat transmis vineri de NIS.

Compania sarba Naftna Industrija Srbije (NIS), detinuta in majoritate de Gazprom, a semnat in luna mai un acord cu o companie canadiana, East West Petroleum Corp (EWP), care a obtinut de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale concesiunea a patru perimetre petroliere: EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Periam) si EX-8 (Biled), informeaza Reuters. Potrivit unui comunicat al celor doua companii, acordul prevede cooperarea in vederea dezvoltarii celor patru blocuri. Acordul trebuie aprobat de Guvernul Romaniei.

Programul de explorare presupune achizitia si procesarea de date seismice 2D de pe 900 de kilometri patrati si de date 3D de pe 600 de kilometri patrati, urmand sa fie infiintate 12 sonde in cele patru perimetre. NIS va detine 85%, urmand sa finanteze in intregime toate lucrarile de mediu, achizitiile si prelucrarea datelor 2D si 3D si costurile de foraj. East West Petroleum Corp va mentine o pondere de 15%. Trebuie mentionat ca firma canadiana a obtinut dreptul de explorare a celor patru perimetre in cadrul celei de-a 10-a runde de acordare a licentelor.

NIS, cea mai mare companie petroliera din Serbia, este detinuta in proportie de 51% de Gazprom Neft. Compania sarba a fost achizitionata de Gazprom in 2009 in urma unui acord incheiat intre Serbia si Rusia. NIS este una dintre cele mai mari companii din sud-estul Europei avand ca domenii de activitate explorarea, productia si rafinarea de titei si gaze naturale, precum si vanzarea de produse petroliere.