Rusia si Ucraina nu au reusit sa ajunga luni la un acord in cadrul negocierilor la nivel inalt privind conflictul gazelor naturale, care alimenteza temerile legate de o noua interupere a livrarilor spre Europa, relateaza AFP.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Kostiantin Griscenko, a respins categoric ideea de a adera la Uniunea Vamala formata de Rusia, Belarus si Kazahstan, asa cum propune Moscova, pentru a obtine o reducere a preturilor cumparate din Rusia.

"Din nefericire, astazi nu exista o ocazie veritabila de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Vamale", a declarat Griscenko, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova, dupa discutiile pe care le-a purtat cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

Cel din urma a insistat asupra faptului ca Moscova spera ca Ucraina isi va respecta obligatiile, in conditiile in care Kievul ameninta ca va denunta contractul privind livrarile de gaze semnat in 2009.

"Actionam in conformitate cu principiul universal recunoscut de respectare a obligatiilor internationale, incluzand contractele si acordurile interguvernamentale", a spus Lavrov.

Tensiunea nu inceteaza sa creasca intre cele doua tari, Ucraina incercand de luni de zile sa renegocieze pretul gazelor cumparate din Rusia.

Acesta se schimba la fiecare trei luni in functie de anumite produse petroliere. El a crescut astfel de la 260 de dolari pe mia de metri cubi in primul trimestru la 350 de dolari in cel de-al treilea si urmeaza sa ajunga la aproape 390 de dolari in ultimele trei luni ale anului, spun autoritatile ucrainene.

Directorul Naftogaz, societatea publica ucraineana, a afirmat luni ca pretul gazelor importate din Rusia ar trebui sa fie in jur de 230 de dolari pe mia de metri cubi.

Kremlinul se declara pregatit sa reduca pretul cu conditia ca Ucraina sa accepte sa intre in Uniunea Vamala iar Naftogaz sa fuzioneze cu gigantul rus Gazprom. Kievul respinge aceste propuneri.

Conflictele legate de pretul platit de ucraineni pentru gazele naturale rusesti a antrenat in trecut mai multe crize care au generat blocarea aprovizionarii statelor europene.