Noi reguli pentru prevenirea abuzurilor in comercializarea angro de energie, care sa protejeze consumatorii finali, vor fi supuse votului, saptamana aceasta, in plenul Parlamentului European. Potrivit noilor reguli, comercializarea angro va fi monitorizata in mod independent la nivelul intregii Uniuni Europene, pentru a permite statelor membre sa previna si sa pedepseasca comportamentul anticoncurential. Regulamentul contine norme care interzic in mod expres abuzul pe pietele angro de energie electrica si gaze naturale si produse conexe. Aceste norme cuprind interdictii clare cu privire la tranzactiile pe baza informatiilor privilegiate si la manipularea pietei.

Conducta de transport gazeFoto: Hotnews

Regulamentul se va aplica la tranzactionarea pe piata angro de energie, mai exact in cazul contractelor si instrumentelor derivate privind aprovizionarea, productia si transportul de gaze naturale sau energie electrica in UE. Vor fi interzise folosirea de informatii privilegiate si de manipulare a pietei. Pe pietele angro, furnizorii cumpara de la producatori sau de la alti furnizori.

Agentia pentru cooperarea autoritatilor de reglementare din domeniul energetic (ACER) va juca un rol esential in mentinerea inregistrarilor si monitorizarea tuturor tranzactiilor. De asemenea, autoritatile nationale de reglementare vor avea acces la toate aceste informatii. In Romania, institutia abilitata este Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).