Hidroelectrica a informat Ministerul Economiei ca hidrocentrala Portile de Fier este disponibila si furnizeaza energie electrica in limita debitului afluent. "Astazi (n.red.16 septembrie), valoarea debitului inregistrat la Portile de Fier a fost de numai 2.400 mc/s, adica 63% din debitul mediu multianual aferent lunii septembrie (3800 mc/s), dar acest lucru nu creeaza probleme legate de exploatarea nodului hidrologic Portile de Fier 1 si 2", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Din cauza scaderii hidraulicitatii, Hidroelectrica livreaza in prezent o putere medie de 1.800 MW, echivalentul a 24% din productia totala de energie electrica a Romaniei, in scadere de la 2100 MW (28%) in saptamanile anterioare.

Potrivit Ministerului Economiei, scaderea debitului pe Dunare in aceasta perioada a determinat reducerea cantitatilor de energie produse, dar nu a fost afectata capacitatea Hidroelectrica de a furniza serviciile de sistem necesare functionarii in conditii de securitate a Sistemului Energetic

National. Zilnic, la solicitarea Dispeceratului Energetic National, Hidroelectrica a acoperit dezechilibrele consumului sau productiei cu puteri medii orare intre 100 si 300 MW.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a solicitat conducerii companiei Hidroelectrica sa ia masuri si sa informeze periodic conducerea ministerului cu privire la situatia creata in urma scaderii debitelor pe raurile interioare, si in special pe fluviul Dunarea.