Pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici (industriali) se va majora, in medie, cu 8% incepand cu data de 1 octombrie, a anuntat joi Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Totodata, Autoritatea a mentinut la nivelul actual pretul gazelor pentru populatie si pentru termocentrale.

Reprezentantii ANRE arata ca modificarea pretului gazelor pentru companii se datoreaza cresterii pretului gazului din import la 495 dolari mia de metri cubi, de la 460 de dolari/mmc cat era in iulie, si majorarii consumului in lunile octombrie-decembrie fata de perioada iulie-septembrie, ceea ce implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterna.

ANRE a motivat cresterea pretului gazelor si prin modificarea structurilor amestecului de gaze care intra in componenta costului unitar al gazului pentru trimestrul IV. Amestecul de gaze pentru companii va contine 70% gaz din productia interna si 30% gaz provenit din import, fata de 77% gaz din productia interna si 23% gaz provenit din import cat a fost luat in calcul in luna iulie. In schimb, va creste consumul de gaze din productia autohtona in cazul populatiei, de la 89% la 91,5%.