Tratativele dintre Baku si Ankara privind tranzitarea de gaze naturale prin Turcia spre Europa s-ar putea finaliza in scurt timp, astfel incat semnarea documentului final ar putea avea loc in luna octombrie, a declarat directorul serviciului de investitii al Companiei nationale de petrol si gaze naturale a Azerbaidjanului (SOCAR), Vagif Aliev, citat de Nezavisimaia gazeta.

"Credem ca discutiile cu Turcia vor dura pana la 26 septembrie. Turcia va deveni atat clientul nostru pentru un anumit volum de gaze, cat si teritoriul de tranzit pentru livrarile de carburant in Europa occidentala", a afirmat Aliev.

Surse SOCAR au precizat pentru NG ca este vorba despre vanzarea a 6 miliarde metri cubi de gaze pe an, realizate in a doua faza de exploatare a zacamantului Shah-Deniz, precum si despre tranzitarea a 10 mld. mc de gaze spre consumatorii europeni. "Speram ca totul se va termina cu succes, astfel incat drumul gazelor azere spre Europa sa-si gaseasca, in sfarsit, deschidere. Practic, imediat dupa rezolvarea tuturor aspectelor legate de tranzit, partea azera este dispusa sa furnizeze Europei 2 mld. mc de gaze naturale", a declarat, zilele trecute, presedintele SOAR, Rovnag Abdullaev, la conferinta anuala Gas Infratructure World Caspian 2011.

Potrivit precizarilor sale, in 2017-2018 productia de gaze a Azerbaidjanului va atinge 30 mld.mc, iar in 2025 – 50 mld. mc. El a adaugat ca, in prezent, partea azera analizeaza toate variantele de export al propriilor gaze spre Europa, inclusiv proiectele TAP, ITGI, Nabucco si White Stream.

De asemenea, sunt in lucru proiecte de livrare a gazelor lichefiate in Bulgaria si Romania. Pentru moment, Baku furnizeaza gaze in Turcia, Georgia, Iran, Rusia si Grecia.