In timp ce pretul gazelor produse in Romania este inghetat la circa 160 de dolari mia de metri cubi, cel al gazelor importate din Rusia creste continuu. Pentru luna octombrie, pretul gazelor din import va fi de 545 dolari/mia de metri cubi, a declarat Hilmar Kroat Reder, membru al Directoratului Petrom in cadrul conferintei "Impactul liberalizarii pretului la gaze". Cresterea este foarte mare, in coditiile in care in martie Romania importa gaze cu 400 de dolari/1.000 de metri cubi.

In Romania pretul pentru gazele din productia interna a fost blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand de la 290 dolari in 2009 la 400 de dolari/1.000 mc in primul trimestru din 2011 si la aproape 550 dolari/1.000 mc in al patrulea trimestru.

In conditiile scumpirii gazelor importate de la Gazprom, pretul pentru consumatorii non-casnici (industriali) se va majora, in medie, cu 8% incepand cu data de 1 octombrie.

Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) spun ca modificarea pretului gazelor pentru companii se datoreaza cresterii pretului gazului din import la 495 dolari mia de metri cubi, de la 460 de dolari/mmc cat era in iulie, si majorarii consumului in lunile octombrie-decembrie fata de perioada iulie-septembrie, ceea ce implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterna.

ANRE a motivat cresterea pretului gazelor si prin modificarea structurilor amestecului de gaze care intra in componenta costului unitar al gazului pentru trimestrul IV. Amestecul de gaze pentru companii va contine 70% gaz din productia interna si 30% gaz provenit din import, fata de 77% gaz din productia interna si 23% gaz provenit din import cat a fost luat in calcul in luna iulie. In schimb, va creste consumul de gaze din productia autohtona in cazul populatiei, de la 89% la 91,5%.

Anul trecut, Romania a importat 2,6 mld metricubi de gaze de la Gazprom.