"Romgaz nu are ca si obiective exportul de gaze", a declarat Dumitru Chiselita, director Romgaz Medias, cu ocazia unei conferinte. Romgaz nu vrea sa exporte chiar daca din 2013 toate conductele de interconectare din Romania cu alte state vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. Vezi in text ce pierde Romgaz prin refuzul de exporta.

Romgaz nu doreste sa exporte chiar daca acest lucru ar aduce venituri importante companiei. In acest moment,Romgaz asigura gaze pentru piata interna la un pret de 160 de dolari mia de metri cubi, in conditiile in care preturile la gazele importate din Rusia au depasit 500 de dolari mia de metri cubi.

Regulamentul mai spune ca "operatorii de sisteme de transport nu ar trebui impiedicati sa ia in calcul situatia in care investitiile care permit capacitatea fizica de a transporta gazul in ambele directii (capacitate bidirectionala) in cadrul interconectarilor transfrontaliere cu tari terte". Romania are in vedere interconectarea cu Moldova si cu Serbia. In plus, vor fi facute investitii la statiile Isaccea si Negru Voda pentru ca din punct de vedere tehnic, gazele sa poata fi transportate in ambele sensuri. Pana la 3 decembrie 2011, statele membre comunica Comisiei acordurile interguvernamentale existente semnate cu tari terte care au un impact asupra dezvoltarii infrastructurilor de gaze si aprovizionarii cu gaze.

In timp ce Romgaz refuza exporturile, Petrom face presiuni constante pentru permiterea acestora. Diferenta dintre cele doua companii este Petrom are actionariat privat iar Romgaz de stat.

HotNews.ro a aratat ca Petrom vrea sa exporte gaze naturale prin conducta de interconectare Arad-Szeged, pentru ca "un producator trebuie sa caute cel mai bun pret pentru produsul sau". Autoritatile romane nu sunt prea incantate de ideea exporturilor fiindca se tem ca, astfel, Petrom ar vinde in alte tari o mare parte din productia de gaze naturale. Temerea este justificata in conditiile in care pretul gazelor din productia interna reprezinta circa 40% din pretul gazelor de import. Insa, de partea Petrom se afla directivele Comisiei Europene. Vezi in text de ce se tem autoritatile romane sa dea "unda verde" exporturilor de gaze.

  • Petrom are tot interesul sa caute "cel mai bun pret pentru produsul sau" avand in vedere ca in Romania pretul pentru gazele din productia interna a  fost  blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand la 400 de dolari/1.000 mc in primul trimestru din 2011 si la peste 500 dolari/1.000 mc in al patrulea trimestru.