Turcia a decis sa nu mai prelungeasca un acord privind importul de gaze rusesti, incheiat in urma cu 25 de ani, in cazul in care gigantul Gazprom refuza sa reduca pretul gazelor naturale. Anuntul a fost facut de ministrul Energiei de la Ankara, Taner Yildiz, intr-o declaratie pentru CNN, scrie RIA Novosti.

Oficialul si-a exprimat insa speranta ca, indiferent de aceasta decizie, companiile private din Turcia vor putea licita in continuare pentru gazul rusesc.

Turcia este al doilea mare importator de gaze rusesti, iar acordul care urmeaza sa se incheie in luna decembrie fusese incheiat in anul 1986. Potrivit acestui acord, Rusia livra Turciei 6 milioane de meri cubi de gaze naturale pe an, pe traseul Ucraina - Romania - Bulgaria.

De asemenea, Rusia mai livreaza Turciei gaze naturale si direct prin conducta Blue Stream, din Marea Neagra, acord care ramane in picioare. In anul 2010, in Turcia au ajuns 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti - aproximativ 60% din consumul anual al Turciei.