Gigantul rus Gazprom se afla deja in discutii cu grupul german de utilitati RWE in vederea formarii unui joint-venture pentru producerea de energie, cautand in acelasi timp piete din Asia si Europa, transmite Reuters. RWE a garantat in luna iulie negocieri exclusive cu Gazprom timp de trei luni pentru formarea unei societati comune care sa construiasca centrale electrice pe gaze naturale sau carbune in Germania, Marea Britanie si tarile Benelux. Joi, au anuntat ca discutiile au fost extinse pana la sfarsitul anului.

Denis Fiodorov, directorul executiv al GazpromEnergoHolding, a declarat ca gigantul rus este interesat de centralele din Bulgaria, Marea Britanie, Germania si tarile Benelux.

"Avem o lista scurta care contine aproximativ 10 de proiecte", a spus Fiodorov.

El a adaugat ca grupul Gazprom a fost interesat atat de de cumpararea unor centrale existente, cat si de construirea unora noi. "In ceea ce priveste companiile, negocierile sunt in curs de desfasurare numai cu RWE" a precizat reprezentantul Gazprom.

Compania Gazprom este, de asemenea, interesata sa investeasca in construirea de centrale electrice pe gaze in Japonia, Coreea de Sud si China.

"In Asia, suntem interesati in primul rind de producerea de energie electrica pe gaze. Daca noi furnizam gaze catre China, este in interesul nostru sa construim un intreg lant pana la consumator", a spus Fiodorov.

"Suntem, de asemenea, interesati de Turcia", a mai spus reprezentantul Gazprom.

Pe piata interna, Gazprom este aproape de finalizarea termenilor de fuziune cu holdingul Renova detinut de miliardarul Viktor Vekselberg.

Tranzactia ar putea crea un campion national in valoare de 8 miliarde dolari care sa controleze un sfert din productia interna de energie electrica.