Republica Moldova este decisa sa adere la proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) privind transportul gazelor azere catre Europa, transmite arminfo.info. De altfel, premierul moldovean Vladimir Filat a afirmat ca subiectul a fost deja abordat cu presedintele Ilham Aliyev, la inceputul lunii octombrie, in cadrul unei intrevederi ce a avut loc in Varsovia, in timpul Summit-ul Parteneriatului Estic. Filat a mai spus ca doreste ca proiectul AGRI sa se transforme in AGRI-M prin participarea Moldovei. Perpectivele participarii Republicii Moldovei la acest proiect vor fi discutate in timpul unei vizite pe care Filat o va face in Azerbaidan, la sfarsitul lui noiembrie, la invitatia presedintelui azer Ilham Aliyev.

Vlad FilatFoto: HotNews.ro

Vlad Filat a mai spus ca Republica Moldova are un interes strategic in cadrul proiectului, subiectul fiind abordat si pe 22 septembrie in cadrul unei intrevederi cu presedintele roman Traian Basescu. Anterior acestei intalniri, au avut loc discutii cu prim-ministrul ungar si cu presedintele Georgiei.

"Am vorbit cu Traian Basescu pentru ca sa gasim o formula in care sa participe si R. Moldova, sa devina AGRI-M. Pana la sfarsitul lunii noiembrie are loc o evaluare tehnica, dupa care se vor lua decizii", a declarat Filat, potrivit inforusia.ro.

Premierul Vlad Filat a mai spus ca Republica Moldova se va conecta pana la sfarsitul anului 2012 la reteaua romaneasca de gaze naturale prin conducta Ungheni-Iasi.

Potrivit informatiilor HotNews.ro, in perioada imediat urmatoare vor fi demarate procedurile de licitatie in vederea selectarii unei companii care sa se ocupe de elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI.

  • Vlad Filat a vorbit si intr-un interviu acordat HotNews.ro pe 22 septembrie despre interesul Republicii Moldova de a adera la proiectul AGRI.

Capacitatea de transport prin proiectul AGRI este analizata in trei variante: 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, 5 miliarde de metri cubi si 8 miliarde de metri cubi. Conform datelor preliminare, in functie de capacitatea de proiect, costurile vor varia de la 1,2 pana la 4,5 miliarde de euro.

Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, acestea punand bazele unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti. In ceea ce priveste constructia terminaluuil de la Constanta, lucrarile sunt departe de a fi demarate.