Deciziile finale privind gazoductul Nabucco se vor lua la sfarsitul acestui an sau in primele trei luni ale anului 2012, a declarat miercuri, la Bruxelles, comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger.

"Este vorba de ultimele decizii privind consortiile implicate si investitiile necesare", a precizat acesta.

Gunther Oettinger a declarat ca South Stream nu este un concurent pentru Nabucco, in conditiile in care cele doua gazoducte vor transporta gaze din regiuni diferite.

"South Stream e un proiect Ok. South Stream este pentru gazul din Rusia in timp ce Nabucco este un proiect destinat alimentarii cu gaz din regiunea caspica si din cea a Asiei centrale, deci nu e vorba de o competitie intre cele doua proiecte", a spus Gunther Oettinger.

Agentia Reuters a relatat marti ca primele livrari prin conducta Nabucco ar putea fi facute abia din 2018, cu un an mai tarziu decat au estimat ultima oara actionarii consortiului Nabucco. Anuntul a fost facut de unul dintre reprezentantii actionarilor, si anume Gerhard Roiss, directorul executiv al OMV. "Sunt cele mai recente informatii pe care le am", a spus Roiss.

Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, amanarea este cauzata de faptul ca zacamantul Shah Deniz 2 din Azerbaidjan, unul dintre principalii furnizori de gaze, va atinge o productie de 25 miliarde de metri cubi de gaze putin mai tarziu decat s-a preconizat. De asemenea, surse din domeniu au spus pentru HotNews.ro ca exista cel putin doua mari companii care vor sa adere la proiectul Nabucco, una dintre acestea fiind chiar compania petroliera de stat SOCAR din Azerbaidjan.