Ministrul Economiei, Ion Ariton, va conduce delegatia oficiala a Romaniei la cea de-a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano - Chineza de colaborare economica, ce va avea loc intre 19-21 octombrie 2011, la Beijing, informeaza Ministerul Economiei. In cadrul vizitei in China, Ariton se va intalni cu reprezentantii companiilor Huadian Engineering, Sinohydro si China Nuclear Power Engineering, acestea fiind interesate de proiecte majore precum constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti.

Nu este prima intalnire din acest an intre oficialii romani si reprezentantii mediului de afaceri din China. In aprilie 2011, a avut loc, la Bucuresti, vizita delegatiei oficiale chineze conduse de catre Li Changchun, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. De asemenea, in august 2011, a avut loc vizita de lucru in R.P.Chineza a premierului Emil Boc. In cadrul convorbirilor dintre premierul roman si omologul sau chinez, Wen Jiabao, partea romana a prezentat cateva proiecte de dezvoltare majore romanesti, proiecte care au atras interesul companiilor chineze de a se implica activ in realizarea lor.

China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC) face parte din Grupul China Huadian Corporation, avand un rol important pentru dezvoltarea ingineriei si tehnologiei industriale. La sfarsitul anului 2009, CHEC a fost numita intreprindere de exceptie de catre Asociatia din Industria de Energie Electrica din RP Chineza, avand un capital de 9,9 miliarde RMB si vanzari anuale de 9 miliarde RMB, cu o crestere anuala medie de 20%. Detine peste 186 de brevete proprii si a primit medalia de "intreprindere de tehnologie avansata", 9 ani la rand.

SINOHYDRO este una dintre principalele companii chineze de stat, cu activitate in domeniul constructiilor, in special in cele hidroenergetice cu operatiuni in peste 50 de tari. Grupul Sinohydro fost unul din principalii contractori ai hidrocentralei "Three Gorges", cea mai mare hidrocentrala din lume, cu 14 unitati de generatoare hidroenergetice.

China Nuclear Power Engineering Co, Ltd (CNPEC), membra a China Guandong Nuclear Power Group, a fost infiintata la 20 februarie 2004, fiind una dintre cele mai importante companii chineze din domeniul energiei nucleare. Este prima companie specializata in managementul proiectelor energiei nucleare din RP Chineza. Compania Chineza a participat la realizarea mai multor Centrale Nucleare in RP Chineza. (Dayawan, LingAo II, data in folosinta in anul 2010, Honyahne, Yangjiang, Ningde si Taishan).