​Presedintele Gazprom, Alexey Miller, l-a anuntat pe ministrul economiei, Ion Ariton ca gigantul rus este dispus sa faca livrari directe pentru centrale electrice pe baza de gaze, informeaza ministerul economiei la cererea HotNews.ro. "Este reconfirmat astfel şi interesul Gazprom de a face investitii in centrale electrice din Romania. Referitor la modul de realizare concretă a ofertei contractuale, vom analiza cât mai curând aspectele pe care aceasta le implică", mai arata Ministerul Economiei. Reprezentantii Gazprom si-au manifestat intentia de a investi in sectorul energetic din Romania si cu ocazia unei intalniri cu premierul Emil Boc.

Astfel, acele livrari directe de gaze naturale despre care a vorbit ministrul Ariton vizeaza in principal alimentarea unor centrale care ar urma sa fie construite de Gazprom.

Gigantul rus Gazprom si-a tot manifestat in ultima vremeintentia de a investi puternic in centrale electrice din Europa. De altfel, se afla deja in discutii cu grupul german de utilitati RWE in vederea formarii unui joint-venture pentru producerea de energie, cautand in acelasi timp piete din Asia si Europa. RWE a garantat in luna iulie negocieri exclusive cu Gazprom timp de trei luni pentru formarea unei societati comune care sa construiasca centrale electrice pe gaze naturale sau carbune in Germania, Marea Britanie si tarile Benelux. Joi, au anuntat ca discutiile au fost extinse pana la sfarsitul anului.

Denis Fiodorov, directorul executiv al GazpromEnergoHolding, a declarat ca gigantul rus este interesat de centralele si din Bulgaria, Marea Britanie, Germania si tarile Benelux.

"Avem o lista scurta care contine aproximativ 10 proiecte", a spus Fiodorov.

El a adaugat ca grupul Gazprom a fost interesat atat de cumpararea unor centrale existente, cat si de construirea unora noi. "In ceea ce priveste companiile, negocierile sunt in curs de desfasurare numai cu RWE", a precizat reprezentantul Gazprom.