Companiile Nuclearelectrica SA si China Guangdong Nuclear Power Group au semnat, azi, 19 octombrie, la Beijing, acordul de confidentialitate privind accesul companiei chineze la documentatia proiectului privind construirea reactoarelor 3 si 4 Cernavoda, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. Acordul de confidentialitate va permite accesul companiei chineze la informatii relevante privind modalitatea de a investi in proiectul reactoarelor 3 si 4 Cernavoda. Acordul este un document aferent procedurii de selectare de noi investitori in proiectul reactoarelor 3 si 4 Cernavoda.

Anterior semnarii documentului, ministrul Economiei, Ion Ariton, si vicepresedintele companiei China Guangdong Nuclear Power Group au avut o intrevedere in care au discutat despre stadiul proiectului reactoarelor 3 si 4 Cernavoda.

China Nuclear Power Engineering Co, Ltd (CNPEC), membru al China Guandong Nuclear Power Group, a fost infiintata la 20 februarie 2004, fiind una dintre cele mai importante companii chineze din domeniul energiei nucleare. Este prima companie specializata in managementul proiectelor energiei nucleare din RP Chineza.

Compania chineza a participat la realizarea mai multor centrale nucleare in RP Chineza. (Dayawan, LingAo II, data in folosinta in anul 2010, Honyahne, Yangjiang, Ningde si Taishan).

Compania chineza este interesata sa participe la realizarea proiectului reactoarelor 3 si 4 de la CN Cernavoda. In acest scop, pana in prezent, s-au desfasurat mai multe runde de discutii, la Beijing, in luna mai 2011 cu MECMA si Nuclearelectrica, iar la inceputul lunii iulie 2011 la Bucuresti.