Compania franceza Filasa va investi in urmatorii doi ani 780 milioane de euro in constructia a 11 parcuri eoliene in judetul Suceava, proiect ce va fi demarat in primavara anului 2012, a declarat miercuri Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, citat de Agerpres. El a mai aratat ca puterea totala instalata a acestor parcuri eoliene va fi de 516 MW, de zece ori mai mult decat consumul municipiului Suceava.

Cele 11 parcuri eoliene vor fi construite in noua localitati sucevene (Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Capul Campului, Dragoiesti, Berchisesti, Moara, Stroiesti, Ilisesti si Udesti), iar fiecare parc eolian va avea o suprafata intre 350 si 400 de hectare. Suprafata totala a celor 11 parcuri va fi de 4.000 de hectare.

Primariile localitatilor unde se vor construi aceste centrale eoliene sunt partenere in proiect si vor primi o cota de 0,3% din profit, precum si intre 20.000 si 30.000 de euro anual, pentru concesiunea terenurilor, in timp ce proprietarii de terenuri care au inchiriat pentru instalarea acestor centrale vor primi, in medie, anual, o suta de euro pe hectar.

Gheorghe Flutur a precizat ca 30% din investitia de 780 de milioane de euro este reprezentata de costuri de constructie-montaj. Presedintele CJ Suceava a mai spus ca, pana in prezent, s-au investit sase milioane de euro in studii si proiecte tehnice, precum si in constructia sediului administrativ.

In cele 11 parcuri eoliene vor fi instalate 170 de turbine, produse de firma Vestas, cu putere instalata de 3 MW fiecare.