Compania petroliera norvegiana Statoil a revizuit vineri in crestere puternica rezervele de petrol din zacamantul Aldous Major South, din marea Nordului, care s-ar putea dovedi ce-a dea treia mare descoperire de aur negru realizata vreodata de Norvegia, relateza AFP.

Aldous Major South contine intre 900 de milioane si 1,5 miliarde barili echivalent-petrol, respectiv de doua ori mai mult decat estimarea precedenta, de 400 - 800 milioane barili, a precizat Statoil, dupa un nou foraj de evaluare.

Impreuna cu zacamantul vecin Avaldsnes, cu care Aldous Major South "comunica" - dar care este acoperit de o licenta de exploatare distincta - potentialul zonei este acum evaluat la 1,7 - 3,3 miliarde de barili.

"Aldous/Avaldsnes este un gigant si una dintre descoperirile cele mai importante realizate vreodata pe platoul continental norvegian", a comentat Tim Dodson, director pentru activitatile de explorare ale Statoil, intr-un comunicat.

Daca estimarea maxima se confirma, Aldous/Avaldsnes ar putea fi a treia cea mai mare descoperire din Norvegia, dupa mastodontii Statfjord (3,6 miliarde barili) si Ekofisk (3,4 miliarde barili).

Descoperirea zacamintelor Aldous Major South si Avaldsnes a relansat interesul companiilor petroliere pentru marea Nordului, unde productia de hidrocarburi s-a redus puternic in ultimii ani.

Cu un varf atins in 2001, productia de petrol a Norvegiei, astazi pe locul 7 in randul exportatorilor mondiali, a scazut continuu in ultima perioada. Anul trecut, tara scandinava a produs in medie 1,8 milioane de barili pe zi, respectiv jumatate fata de acum un deceniu.

Aldous Major South este detinut de Statoil (40%), societatea publica norvegiana Petoro (30%), o alta societate norvegiana, Det norske oljeselskap (20%) si suedezii de la Lundin (10%).

In 1971, un foraj de prospectare efectuat de compania franceza Elf, cumparata ulterior de Total, a ratat descoperirea acestui zacamant cu doar trei metri.

Avaldsnes este detinut de Lundin (40%), Statoil (40%) so danezii de la Maersk (20%).