Comisia Europeana (CE) analizeaza contractele incheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galati si Alro Slatina, dar si cu unii distribuitori de energie cu amanuntul, pe motiv ca acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pietei, a declarat vineri Joaquin Almunia, vicepresedinte al CE, informeaza Mediafax.

"Analizam un potential ajutor primit de Arcelor Mittal si Alro, prin care Hidroelectica le-a acordat tarife reduse si de asemenea analizam contractele Hidroelectrica cu distribuitorii cu amanuntul si cu alti clienti industriali. Consumatorii industriali din alte sectoare sunt afectati pentru ca trebuie sa plateasca preturi mai mari din cauza distorsionarii pietei", a spus Joaquin Almunia, care este si comisar pentru Concurenta, prezent la conferinta "Concurenta in sectoare cheie ale economiei romanesti".

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din Romania, a cumparat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica. La acea data, Hidroelectrica a ales sa vanda energie catre ArcelorMittal chiar daca primise alte doua oferte la preturi mai mari.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a precizat la vremea respectiva ca tranzactia a fost transparenta si garanteaza profit pentru producatorul de energie. La randul lor, oficialii ArcelorMittal au afirmat ca acordul cu Hidroelectrica este legal.

In 2009, ArcelorMittal Galati si-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 intr-un mod similar.

Hidroelectrica a prelungit la sfarsitul anului 2009 jumatate dintre cele 18 contracte bilaterale de vanzare a energiei electrice pana in 2018. Printre acordurile extinse se numara si cel cu producatorul de aluminiu Alro Slatina, detinut de grupul Vimetco, controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki. Alro este cel mai mare consumator de electricitate din Romania.