Nu suntem interesati sa investim intr-un pachet minoritar de actiuni la Hidroelectrica si cred ca nici un investitor din acest sector nu este interesat sa faca acest lucru daca nu va avea pachetul majoritar de actiuni, a declarat miercuri Frank Hajdinjak, directorul executiv al E.ON Romania, la conferinta "European Energy Development".

El este de parere ca Hidroelectrica ca este o companie buna si interesanta si crede ca statul vrea sa-si mentina controlul asupra acesteia. "Evaluam tot ce apare si daca este o oferta interesanta o vom analiza", a mai precizat Frank Hajdinjak.

Potrivit memorandumului de intelegere cu Fondul Monetar International, Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, actionarul majoritar al Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si-a luat angajamentul de a vinde pachete minoritare de actiuni la Hidroelectrica si la alte companii energetice cu scopul de a genera fonduri semnificative necesare pentru investitii in acest sector.

In luna septembrie, statul a votat insa impotriva listari Hidrolectrica la Bursa, pentru ca inca nu a fost abrogata Ordonanta Guvernului privind proiectul abandonat al infiintarii Electra si Hidroenergetica. In plus, Hidroelectrica este implicata in litigii privind infiintarea celor doi giganti, demarate de Fondul Proprietatea si sindicate, care se afla inca pe rol. Un alt motiv a fost acela ca Hidroelectrica detine o pozitie strategica in economie, prin urmare, va trebui aprobata o strategie de privatizare de catre Guvern.

In prezent, statul detine 80% din actiunile Hidroelectrica, iar un procent de 19,94% este controlat de Fondul Proprietatea.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie din Romania.