Marea Britanie: Forajele de gaz de sist - cauza probabila a miscarilor seismice din primavara
"Este foarte probabil ca operatiunile de fracturare" efectuate de societatea britanica Cuadrilla Resources "au provocat reactiile seismice constatate, din cauza unei combinari a factorilor legati de natura geologica si de presiunea exercitata de apa injectata" sub pamant, potrivit acestui raport, redactat de o echipa de experti europeni.
Regiunea de coasta Lancashire (nord-est) a inregistrat in zilele de 1 aprilie si 27 mai cutremure cu magnitudine de 2,3 si, respectiv, 1,5.
Mai multe organizatii de aparare a mediului au acuzat atunci forajele realizate de Cuadrilla intr-un put din zona, determinand astfel compania sa comande un raport al expertilor asupra acestei chestiuni, dupa ce s-a consultat cu ministerul britanic al Energiei.
Aceste foraje folosesc tehnica foarte controversata a fracturarii hidrauliuce, care consta in "fracturarea" rocii la mare adancime cu un amestec de apa si produse chimice sub mare presiune, pentru a elibera hidrocarburi.
"Conjugarea caracteristicilor geologice specifice acestui sit este rara si nu ar trebui sa se reproduca pe viitor si la alte puturi", a precizat acest raport, estimand ca un cutremur cu magnitudinea de 3 este "cel mai rau scenariu avut in vedere".
"Acceptam in intregime afirmatiile acestui raport (...) si suntem incantati de concluziile potrivit carora operatiunile nu ameninta nici proprietatea si nici populatia din regiune", a comentat Mark Miller, director executiv Cuadrilla Resources.
Compania a intrerupt din iunie operatiunile de fracturare hidraulica, in urma discutiilor legate de miscarile seismice din regiune.
Franta este prima tara care a interzis de la sfarsitul lunii iunie aceasta tehnica, considerata foarte poluanta si periculoasa, dar extrem de utilizata in Statele Unite.

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-10542068-chevron-fora-anul-viitor-prima-sonda-explorare-gazelor-sist-romania.htm
numai ipoteza ca omul ar putea cauza un cutremur pompand apa mi se pare puerila. e ca in basmele cu capcauni. si cati oameni se lasa convinsi de asemenea ipoteze....
Da stiu, cutremurele nu pot fi cauzate de om, la fel ca incalzirea globala, acestea sunt pedeapsa lui Dumnezeu pentru ca in curand englezii vor da drumul la casatorii intre persoanele de acelasi sex. /sarcasm
Nu-i asa ca nu te-ai jucat niciodata cu piese de domino cand erai mic? Ia uite aici:
http://www.youtube.com/watch?v=eJB7L1-iWt4
Ia zi, a avut prima piesa energia de care e nevoie pentru a darama toate cele 4000 de piese de domino?
Dar cand apesi pe tragaciul unui pistol? Apesi cu suficienta putere ca poti emite ipoteza ca din cauza asta glontul a zburat sute de metri?