Forajele efectuate intr-un zacamant de gaze de sist din nordul Angliei se afla "foarte probabil" la originea cutremurelor de pamant care au afectat regiunea in lunile aprilie si mai, potrivit unui raport publicat miercuri si citat de AFP.

"Este foarte probabil ca operatiunile de fracturare" efectuate de societatea britanica Cuadrilla Resources "au provocat reactiile seismice constatate, din cauza unei combinari a factorilor legati de natura geologica si de presiunea exercitata de apa injectata" sub pamant, potrivit acestui raport, redactat de o echipa de experti europeni.

Regiunea de coasta Lancashire (nord-est) a inregistrat in zilele de 1 aprilie si 27 mai cutremure cu magnitudine de 2,3 si, respectiv, 1,5.

Mai multe organizatii de aparare a mediului au acuzat atunci forajele realizate de Cuadrilla intr-un put din zona, determinand astfel compania sa comande un raport al expertilor asupra acestei chestiuni, dupa ce s-a consultat cu ministerul britanic al Energiei.

Aceste foraje folosesc tehnica foarte controversata a fracturarii hidrauliuce, care consta in "fracturarea" rocii la mare adancime cu un amestec de apa si produse chimice sub mare presiune, pentru a elibera hidrocarburi.

"Conjugarea caracteristicilor geologice specifice acestui sit este rara si nu ar trebui sa se reproduca pe viitor si la alte puturi", a precizat acest raport, estimand ca un cutremur cu magnitudinea de 3 este "cel mai rau scenariu avut in vedere".

"Acceptam in intregime afirmatiile acestui raport (...) si suntem incantati de concluziile potrivit carora operatiunile nu ameninta nici proprietatea si nici populatia din regiune", a comentat Mark Miller, director executiv Cuadrilla Resources.

Compania a intrerupt din iunie operatiunile de fracturare hidraulica, in urma discutiilor legate de miscarile seismice din regiune.

Franta este prima tara care a interzis de la sfarsitul lunii iunie aceasta tehnica, considerata foarte poluanta si periculoasa, dar extrem de utilizata in Statele Unite.