Nord Stream, noul gazoduct care leaga direct Rusia de Europa, trecand pe sub Marea Baltica, a inceput sa functioneze marti, deschizand un nou capitol in relatiile energetice, adeseori tensionate, dintre cele doua entitati, relateaza AFP.

Traseul Nord StreamFoto: Wikipedia

Cancelarul german, Angela Merkel, presedintele rus, Dmitri Medvedev, premierii francez si olandez, Francois Fillon si Mark Rutte, precum si comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, au deschis simbolic vanele primei conducte ale acestui gazoduct de 1.200 de kilometri, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Lubmin, in fosta Republica Democrata a Germaniei.

Medvedev a spus ca se deschide "o noua pagina de parteneriat strategic" intre Rusia si Germania, iar Fillon a apreciat ca Nord Stream este "dovada ca Europa stie inca sa se orienteze spre viitor".

Gazoductul, care pana la finele anului 2012 va fi dotat cu o a doua conducta, va distribui suficient gaz natural pentru alimentarea a 26 de milioane de camine.

In spatele infrastructurii cu un cost de 7,4 miliarde de euro se afla un consortiu dominat de Gazprom, alaturi de germanii BASF si EON, olandezii Gasunie si francezii GDF Suez.

Nord Stream isi propune sa lase in urma litigiile repetate care au opus in ultimii ani Gazprom si tarile de tranzit.

Acest proiect a relansat insa dezbaterea legata de dependenta Europei fata de gazul rusesc, care reprezinta un sfert din consumul european.

Grupul german EON, care participa la Nord Stream, este angajat intr-o disputa juridica impotriva Gazprom, pe care il acuza de tarife prea ridicate.

EON reproseaza Gazprom ca utilizeaza o indexare artificiala a pretului la gaze pornind de la cursul petrolului.

Gerard Mestrallet, seful GDF Suez, a recunoscut si el ca acest sistem "reduce competitivitatea" gazului natual.

Gazprom se afla si in vizorul Comisiei Europene, care a perchezitionat la finele lui septembrie filialele grupului din Europa, suspectand incalcarea regulilor privind concurenta.

Oettinger a evocat marti "diferente poate de natura culturala" cu Moscova si a solicitat mai multa "transparenta".

El a cerut Gazprom sa nu neglijeze "legaturile via Ucraina si Belarus, care raman necesare, dar care nu se afla intr-o stare foarte buna".

"Vom avea cu siguranta discutii critice", a declarat Angela Merkel, in cadrul ceremoniei, cerand Rusiei, dar si lui Gunther Oettinger, sa dea dovada de "intelegere" reciproca.

"Nu este alternativa economica" la parteneriatul dintre Europa si Rusia, a concluzionat Medvedev, care a adaugat ca tara sa "isi indeplineste in continuare constiincios obligatiile".