Hidroelectrica intentioneaza sa creasca preturile la energia hidro livrata consumatorilor din zona reglementata (n.red. populatie) cu 50% de la 1 ianuarie 2012 in conditiile in care compania a avut de suferit in 2011 din cauza secetei. Cel putin asa a declarat presedintele Hidroelectrica, Constantin Trihenea in cadrul Forum Enegy 2011. Acesta a precizat ca pentru cresterea preturilor este nevoie insa de aprobarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Trhenea a afirmat ca in acest moment, preturile stabilite prin contractele reglementate sunt sub costurile de productie si se situeaza la jumatate fata de nivelul pietei.

ENEL: Pana acum, tarifele de distributie au acoperit costurile

  • “Din punct de vedere a tarifelor de distributie si furnizare, acestea sunt reglementate si pana in prezent au acoperit costurile. Desigur ca este misiunea ANRE, in calitate de autoritate competenta, de a analiza toate solicitarile venite din partea tuturor actorilor pietei, de la producatori, transportatori, distribuitori, furnizori si pana la clientul final”, a declarat Luca D'Agnese, CEO Enel Romania, comentand intentia Hidroelectrica.

Hidroelectrica a activat in septembrie clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa din acest an.

Productia de energie a Hidroelectrica este in acest moment la jumatate fata de cea din 2010.

In acest moment se afla in derulare 41 de contracte, atat cele atribuite in mod direct (n.red. contractele cu baietii destepti), cat si cele de pe piata reglementata. Hidroelectrica va livra intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele.

  • UPDATE. Pe de alta parte, preturile stabilite in contractele bilaterale (n.red. baietii destepti) ar putea creste cu peste 3,5%, a mai spus Trihenea.

In ceea ce priveste contractele bilaterale, Hidroelectrica intentioneaza sa majoreze preturile cu peste 3,5% de la 1 ianuarie si sa scada cantitatile livrate. Trihenea a mentionat ca aceste contracte expira in perioada 2015-2018. "Vom face tot posibilul sa creasca pretul. Vrem cu cel putin 3,5%, iar, acolo unde este posibil, sa fie chiar cu rata inflatiei sau sa ajunga la pretul pietei", a spus Trihenea.

Acesta a mai spus ca in cazul unor contracte este posibila reducerea cantitatilor cu 15%.

UPDATE 2 Hidroelectrica, in razboi cu Mihail Vlasov

Pe de alta parte, Hidroelectrica declara razboi Camerei de Comert si Industrie a Romaniei care a incercat sa favorizeze unul dintre "baietii destepti", si anume Energy Holding. Traderul de energie a reusit sa obtina anularea avizului de forta majora din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. "Energy Holding a obtinut o derogare pe care noi nu o consideram legala", a declarat Trihenea.

Acesta sustine ca s-a votat in Consiliul de Administratie al Hidroelectrica depunerea unei plangeri penale impotriva Camerei de Comert si presedintelui acesteia, Mihail Vlasov. "Sunt responsabili pentru faptul ca ne-au eliberat certificatele pentru forta majora fara sa analizeze situatia", a precizat Trihenea.