Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, sustine ca este absolut convins ca partidele politice de la Putere vor sustine in plenul Camerei proiectul de lege privind interzicerea exporturilor de gaze. Chiar daca acest proiect contravine sau incalca legislatia europeana, Iancu considera ca este necesara adoptarea lui in vederea protejarii consumatorului roman. Aceasta in conditiile in care pretul gazelor romanesti se situeaza in jur de 160 dolari/ mia de metri cubi, iar cele din import la 545 dolari/mia de metri cubi.

Iancu a spus ca isi asuma raspunderea fata de o eventuala declansare a procedurii de infringement din partea Comisiei Europene pentru nerespectarea legislatiei comunitare care prevede interconectarea sistemelor energetice.

Iancu a spus ca va sustine in fata CE motivele pentru care a promovat aceasta initiativa, considerind ca in situatii de criza pot fi luate masuri de protectie.

Reamintim ca HotNews.ro a scris ca proiectul care mai are un singur pas de facut pentru a fi adoptat in camera decizionala este o initiativa a presedintelui comisiei pentru industrii si servicii, Iulian Iancu (PSD) si care prevede interzicerea exporturilor de gaze. Proiectul are un singur articol care prevede modificarea Legii gazelor 351/2004. "Asigurarea securitatii in aprovizionarea in aprovizionarea cu gaze naturale-gazele naturale din productia interna vor fi valorificate numai in piata interna de gaze, cu exceptia cazului in care productia de gaze naturale depaseste consumul intern de gaze, pentru o perioada de minim doi ani consecutiv", se arata in initiativa deputatului.

Punctul de vedere al Guvernului arata ca nu pot fi sustinute astfel de proiecte pe motiv ca determina distorsionarea pietelor si contravin legislatiei europene si nationale.