Statul roman ar putea obtine circa 3,5 miliarde de euro din listarea la bursa a unor pachete minoritare de actiuni de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. Potrivit acestuia, 2,2 miliarde de euro vor putea fi obtinute din vanzarea actiunilor Hidroelectrica, iar 1,3 miliarde de euro din listarea Nuclearelectrica.

Greg Konieczny considera ca modul "in care societatile sunt detinute in momentul de fata de catre stat nu este unul tocmai de dorit". „Menţinerea acestora în mâinile statului sunt în detrimentul societăţii şi al pieţei", a spus Konieczny. De aceea, listarea este foarte importanta, in conditiile in care statul isi mentine controlul.

In ceea ce priveste Hidroelectrica, managerul Fondului Proprietatea spune ca este o companie care pierde foarte mult din cauza contractelor bilaterale, fiind nevoita sa vanda la preturi foarte mici. Doar in 2009, Hidroelectrica a pierdut mai mult de 100 milioane de euro din aceste contracte. "De asemenea, sunt fortati sa cumpere de la termocentale scumpe", a precizat Konieczny.

Si Nuclearelectrica este fortata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei sa vanda la "preturi care cu greu le acopera costurile", a mai spus managerul Fondului Proprietatea.

Acesta a afirmat ca societatile din sectorul energetic reprezinta circa 80% din portofoliul Fondului Proprietatea.