Contractele "baietilor destepti" din energie au fost prima oara facute in timpul lui Dan Ioan Popescu, "dl. Varujan Vosganian le-a prelungit din 2008 pana in 2014 si dl Adriean Videanu le-a mai prelungit inca o data, modificand insa conditiile de plata (...) pana in 2018", a declarat joi presedintele Traian Basescu, la B1 TV.

Intrebat daca s-a declarat invins in lupta cu asa-numitii "baieti destepti" din energie, Basescu a raspuns: "Daca ma declaram invins nu ceream UE sa vedem cum stam cu tipul acesta de contracte. Nu m-am declarat invins", a spus el, citat de B1 TV, adaugand "Nu m-am lasat".

Traian Basescu l-a acuzat pe fostul ministru al Economiei in cabinetul Tariceanu ca "minte cu nerusinare" atunci cand spune ca nu are nicio legatura cu aceste contracte.

"Dl Vosganian a mintit cu nerusinare tot timpul si le-a prelungit contractele fara sa-mi spuna. Va rog sa va imaginati ca Vosganian ii spunea presedintelui 'Nu pot sa va dau contractele, domnu' presedinte, sunt secrete. Presedintelui Romaniei ii spunea asta, cu tupeu. Mie imi spunea Vosganian ca sunt atat de secrete incat nu pot fi date", a afirmat seful statului.

Presedintele a adaugat ca "pana la urma" a "obtinut cateva copii trunchiate", pentru ca "eram curios ce e atat de secret cand furi din banul public" si ca aceasta problema a fost discutata inclusiv in CSAT, "de cateva ori".

De la Adriean Videanu - si el fost ministru al Economiei - "am primit o explicatie chiar daca am aflat de prelungirea contractelor dupa ce s-a facut acest lucru", a spus Basescu, subliniind: "Nu m-a convins nicio explicatie".

Presedintele Basescu a precizat ca a cerut implicarea Comisiei Europene, prin DG Competition, pentru a "descalci" aceste contracte, in conditiile in care se pot dispune amenzi daca se constata ca este vorba de un sprijin mascat.

Traian Basescu a recunoscut ca nu are foarte multa putere de decizie in privinta contractelor din energie: "Cert este ca eu nu pot sa fac decat declaratii. Eu nu sunt nici ministru si nici ministrul nu poate intrerupe contractele, nu sunt nici director la Hidroelectrica".