Fostul ministru al Finantelor, senatorul PNL Varujan Vosganian, a declarat vineri ca va face demersuri pe langa Parchet, Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Ministerul Economiei pentru a demara anchete in urma carora sa fie lamurita problema "baietilor destepti" din energie, dar si acuzatiile lansate de presedintele Traian Basescu, transmite Agerpres. Seful statului a spus joi seara, la B1TV, ca contractele baietilor destepti din energie au fost prima oara facute in timpul lui Dan Ioan Popescu, "dl. Varujan Vosganian le-a prelungit din 2008 pana in 2014 si dl Adriean Videanu le-a mai prelungit inca o data, modificand insa conditiile de plata (...) pana in 2018".

Varujan VosganianFoto: HotNews.ro

Vosganian a spus ca atat el, pe vremea cand era ministru al Finantelor, cat si fostul ministru al Economiei Codrut Seres i-au prezentat presedintelui Basescu toate contractele din energie, pe suport electronic, el afirmand ca despre aceste contracte s-a discutat si in CSAT: "Nu numai eu, dar si Codrut Seres i le-a dat. I le-am dat pe suport electronic. Daca nu i le-am dat si daca dansul le-a cerut, atunci cum se face ca din decembrie 2006 si pana in 2011 presedintele nu si-a adus aminte de asta? (...) Brusc si-a adus aminte acum. (...) Interesant ar fi de stiut de ce timp de cinci ani nu s-a simtit deloc indignat de faptul ca nu-i dau contractele de energie si dupa cinci ani brusc si-a dat seama ca nu le-a primit. (...) Nu numai ca i le-am dat, dar am pomenit si in Consiliul Suprem de Aparare de acest lucru. Interesant este ca Presedintele il justifica pe Adriean Videanu. Nu numai atat. Spune ca a si renegociat. Cu alte cuvinte, presedintele e profund implicat, stie ce s-a intamplat cu acele contracte. Nu numai ca stie, dar cunoaste si detalii".

Vosganian a afirmat ca va trimite scrisori catre Parchet, DNA si SRI pentru a cere clarificarea acestui subiect. In plus, el sustine ca va cere de la ministerul Economiei toate documentele pe care le-a semnat si prin care a solicitat sa se vanda energie in afara bursei: "De la Ministerul Economiei am sa cer toate mandatele pe care eu le-am semnat in 2007-2008 si prin care am solicitat sa se vanda energie electrica in afara bursei si toate mandatele din 2009 pana in 2011 prin care s-a solicitat acelasi lucru. Vreau sa stiu care au fost cantitatile care au fost vandute in afara bursei in 2007 si 2008 si care au fost dupa 2009, inclusiv in ceea ce priveste acesti baieti destepti. Mai doresc sa stiu de la Serviciile de Informatii, de la Parchet si DNA de ce eu am facut comert secret cu avutia tarii si aceste institutii nu au stiut nimic. Am fost eu atat de abil? Daca am fost atat de abil atunci de ce aflu de la presedintele tarii si nu de la DNA?".

Agerpres il citeaza pe Vosganian care a precizat ca el insusi, in 2007, a dat un ordin pentru a interzice vanzarea energiei electrice in afara bursei: "Daca eu am dat mandat sa se vanda energie catre intermediarii din energie in afara bursei, eu sunt primul vinovat (...) Opinia publica trebuie sa stie cu ce pret s-a renegociat in 2010, sa faca comparatie intre acest pret si cel de la OCOM, si daca pretul este mai mic atunci presedintele, ministrul Economiei si ceilalti sa dea socoteala. Presedintele e implicat, cunoaste detalii. Nu poate sa spuna ca nu le cunoaste. Trebuie sa punem odata capat la lucrurile astea".

Joi seara, Traian Basescu l-a acuzat pe fostul ministru al Economiei in cabinetul Tariceanu ca "minte cu nerusinare" atunci cand spune ca nu are nicio legatura cu aceste contracte.

"Dl Vosganian a mintit cu nerusinare tot timpul si le-a prelungit contractele fara sa-mi spuna. Va rog sa va imaginati ca Vosganian ii spunea presedintelui 'Nu pot sa va dau contractele, domnu' presedinte, sunt secrete. Presedintelui Romaniei ii spunea asta, cu tupeu. Mie imi spunea Vosganian ca sunt atat de secrete incat nu pot fi date", a afirmat seful statului.

Presedintele a adaugat ca "pana la urma" a "obtinut cateva copii trunchiate", pentru ca "eram curios ce e atat de secret cand furi din banul public" si ca aceasta problema a fost discutata inclusiv in CSAT, "de cateva ori".