Trihenea si-a dat demisia la scurt timp dupa ce a afirmat ca Hidroelectrica vinde o buna parte din energie la preturi mult sub costurile de productie, fapt pentru care ar trebui majorate cu 50%. Fostul director vorbea despre preturile la energia livrata catre consumatorii casnici. Tot atunci a mai spus ca in cazul mult blamatelor contracte cu "baietii destepti" nu poate face decat o majorare a preturilor cu maxim 3,5%.
In acest moment, Hidroelectrica livreaza energie in cosul destinat consumatorilor casnici la un pret sub costul de productie estimate la o medie anuala de 86 de lei/ MWh. Potrivit Federatiei Hidrosind, in acest cos sunt livrati anual 4,5 TWh ora de energie hidro dintr-un total de aprox. 12 MWh. Pretul energiei livrate este de 72 lei/Mwh, in conditiile in care pretul final al cosului (n.red. format din energie hidro, termo si nucleara) este de aproximativ 160 de lei.
- Ajustari la contractele cu "baietii destepti" doar in limita inflatiei
Situatia privind preturile la energia hidro nu este noua: pretul pentru consumatorul casnic este mentinut la acelasi nivel de 3-4 ani, iar pentru contractele cu "baietii destepti" exista o clauza care prevede ca majorarile nu pot fi facute decat in limita inflatiei. Cel putin asa sustin reprezentantii federatiei Hidrosind.
- In schimb, cresc costurile. O contributie semnificativa in privinta aceasta a avut-o si HG 1.202/2010 care prevede majorarea contributiilor pentru gospodarirea resurselor apelor. Astfel, contributia Hidroelectrica pentru apa folosita in 2011 a crescut de 4 ori. In costul unui MWh produs, ponderea costului apei brute a crescut de la 5 lei/Mwh la 21 lei/Mwh. In momentul in care a intrat acest act normativ in aplicare, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei stabilise deja tarifele pentru piata reglementata. Astfel, noile costuri nu au fost luate in calcul la stabilirea tarifelor pe 2011.
Apoi s-a instalat seceta si productia a scazut. Ultimele date de la Institutul de Statistica arata in primele 10 luni ale anului, productia hidro s-a diminuat cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
- Clauza de forta majora si plangerile penale
La sfarsitul lui septembrie, Hidroelectrica a activat clauza de forta majora in cadrul contractelor aflate in derulare, astfel incat compania sa poata reduce livrarile de energie, proportional cu reducerea productiei cauzata de seceta severa din acest an.
In acest moment se afla in derulare 41 de contracte, atat cele atribuite in mod direct (n.red. contractele cu "baietii destepti"), cat si cele de pe piata reglementata. Dupa activarea clauzei, Hidroelectrica livreaza intreaga productie proprie, proportional, pe toate contractele.
In aceasta situatie, clientii Hidroelectrica au fost nevoiti sa se indrepte catre productia termo si sa cumpere direct de pe piata la preturi mult mai mari. Acest lucru nu a fost pe placul traderului Energy Holding care a obţinut, la 2 luni dupa activarea clauzei, din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei o derogare prin care clauza de forţă majoră poate fi ridicată.
Hidroelectrica a depus o plangere penala impotriva Camerei de Comert si presedintelui acesteia, Mihail Vlasov. Tot in acest caz mai exista o plangere penala din partea Hidrosind. In plangerea penala se solicita "cercetarea pentru savarsirea unor eventuale fapte de coruptie impreuna cu SC Energy Holding".
Tot in plangere se mai arata ca Hidroelectrica "se vede pusa in situatia de a cumpara energie (mai scumpa) de pe piata pentru a-i putea asigura beneficiarului Energy Holding" in conditiile in care veniturile companiei au scazut din cauza secetei prelungite. "Se ajunge practic in situatia in care Hidroelectrica va fi pusa in fata unei iminente intrari in incapacitate de plata", se mai precizeaza in plangere. Potrivit acesteia, calculul prejudiciilor pe care Hidroelectrica ar fi obligata sa le suporte retroactiv, in conditiile neaplicarii fortei majore, aferente perioadei 30.09.2011-09.11.2011, doar pentru contractul cu Energy Holding sunt de circa 17 milioane de lei". Dupa 10 noiembrie, pierderile ar fi de 0,5 milioane lei/zi contractuala.
- Prelungire pe final de an a contractului cu ArcelorMittal?
Hidroelectrica a intampinat greutati intr-un an oricum dificil si din cauza contractelor bilaterale. Un exemplu este cel cu ArcelorMittal Galati, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din Romania, care a cumparat la finele lunii decembrie 2010 circa 1,7 TWh energie in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro). Practic, ArcelorMittal a contractat 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM era de peste 170 lei/Mwh.
De altfel, din cauza acestui contract Fondul Proprietatea a dat Hidroelectrica in judecata considerand ca pretul obtinut de ArcelorMittal este sub cel al pietei. Fondul Proprietatea considera contractul cu ArcelorMittal Galati ca fiind unul preferential, aducand astfel prejudicii majore Hidroelectrica. Contractul este analizat, alaturi de altele, si de Comisia Europeana. Comisarul european Joaquin Almunia a anuntat in octombrie ca la nivelul Comisiei se vor analiza contractele incheiate cu Arcelor Mittal Galati si Alro Slatina, dar si cu unii distribuitori de energie cu amanuntul, pe motiv ca acestea s-ar fi realizat la tarife sub nivelul pietei.
- "Existenta distorsiunilor la care a facut referire vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, care indeplineste si functia de Comisar European pentru Concurenta, nu este o certitudine", se arata intr-un punct de vedere al Ministerului Economiei solicitat de HotNews.ro.
Potrivit unor surse din piata, situatia grea din acest an si reducerea productiei ar putea sa nu constituie un impediment pentru o eventuala prelungire a contractului cu ArcelorMittal care expira la sfarsitul lui decembrie. "In acest moment se fac presiuni la nivelul autoritatilor in vederea prelungirii contractului". Hidroelectrica a oferit prin contract companiei ArcelorMittal cantitatea de 1,7 TWH, chiar daca toata productia era deja contractata. Practic, pentru onorarea contractelor in derulare, Hidroelectrica a fost nevoita pana la activarea clauzei de forta majora sa cumpere energie termo mult mai scumpa pentru a putea sa livreze cantitatile stabilite in contracte.
- Contractari peste nivelul de productie
Altfel spus, in activitatea sa comerciala, Hidroelectrica nu se ocupa doar de vanzarea energiei ieftine, ci si de cumpararea energiei scumpe. Compania nu vinde energie hidro pura prin contractele bilateriale, ci formeaza un mix cu energie termo (n.red. cea mai scumpa energie). La o cantitate de 22 Twh vanduta anul trecut, 19 Twh a reprezentat energie hidro, iar restul termo. Pentru 2011, este estimata o productie de circa 15-16 TWh. Preturile la energia termo variaza intre 160 si 250 de lei/ Mwh.
Toate contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica au fost prelungite. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata. Pretul mediu la care este vanduta energia, fara a lua in calcul contractul cu Alro Slatina, este de 130 de lei/MWh, in conditiile in care costul de productie ajunge la o medie de 90 lei/Mwh.
Unul dintre cele mai controversate contracte prelungite pana in 2018 este cel cu Alro Slatina. Hidroelectrica trebuie sa livreze o cantitate de 3 Twh (terawatti), pretul fiind stabilit in functie de cotatia aluminiului.
Controversele au pornit de la faptul ca pretul a fost stabilit in functie de cotatia aluminiului. Astfel, au fost luni in care pretul s-a situat sub 100 lei/MWh.
Pe lista firmelor care cumpara energie de la Hidroelectrica se mai afla ENEL, CEZ, E.On, Luxten Lighting, Euro PEC, Electromagnetica, Energy Financing Team, Alpiq Romenergie (EHOL Distribution), Alpiq Romindustries (Buzmann Industries), Elsid, Electrocarbon si Compania Nationala a Huilei.
- Presedintele Traian Basescu a declarat luna trecuta despre contractele cu "baietii destepti" ca "dl. Varujan Vosganian le-a prelungit din 2008 pana in 2014 si dl Adriean Videanu le-a mai prelungit inca o data, modificand insa conditiile de plata (...) pana in 2018.
Intrebat daca s-a declarat invins in lupta cu asa-numitii "baieti destepti" din energie, Basescu a raspuns: "Daca ma declaram invins nu ceream UE sa vedem cum stam cu tipul acesta de contracte. Nu m-am declarat invins".
Traian Basescu a mai spus ca nu are foarte multa putere de decizie in privinta contractelor din energie: "Cert este ca eu nu pot sa fac decat declaratii. Eu nu sunt nici ministru si nici ministrul nu poate intrerupe contractele, nu sunt nici director la Hidroelectrica".
- Mai citeste si interviul realizat de HotNews.ro cu fostul director Constantin Trihenea in care spune ca Ministerul Economiei ar putea ramane cu numai 51% din actiunile detinute la Hidroelectrica
Guvernantii portocalii au reusit marea "performanta" de a dubla pierderile si restantele la bugetul de stat al Romaniei la aceste companii de stat in ultimii 3 ani!!!
PDListii care le conduc se pricep de minune sa le duca pe pierderi, nu reusesc insa deloc sa le faca profitabile !!!
Simplu!!!
La toate e la fel, ce-i mare semn de intrebare !!!!!!!
Nicaieri, in nici un contract din lumea asta, clauza de prelungire NU este UNILATERALA!!!!
Se face cu ACORDUL partilor !!!
Stii ce inseamna asta?!
Dl Videanu, din pacate a confirmat asta, a confirmat ca putea sa nu le prelungeasca in sensul ca NU era obligat sa o faca, dar a afirmat ca le-a prelungit, incercand sa micsoreze piederile !!!!
Tu poti intelege asa ceva, tu ai face asa ceva la firma ta?
Crezi ca Videanu face asa la firmele lui superprofitabile?!
Asta e problema.
Si tine minte ca nu sunt rosu, dar am vazut demult ca si PDL(in care multi ne-am pus sperante imense degeaba) e la fel ca PSD, ca si PNL ca si UNPR ca si toate partidele romanesti... TOTI o apa si-un pamant.
http://www.mediafax.ro/economic/boc-videanu-a-prelungit-contractele-la-hidroelectrica-doar-pentru-a-minimiza-pierderile-9011057
era normal ca vaca de muls sa ajunga costeliva ioar acum se mulge pana si sangele din ea.
Dar scopul e sa punem 'manangement privat', adica.. alti 'baieti destepti', la recomandarile pretioase ale FMI.
clar e o manarie la mijloc.
Adica, profitand de aceasta situatie extrema, precum si de faptul ca toata trupa de ministri, cu aia pedelisti in frunte, pur si simplu n-au avut ce sa faca (???), bietii de ei, decat sa prelungeasca aceste contracte, unii baieti destepti vor obtine halci semnificative din Hidroelectrica in schimbul contractelor neexecutate.
Unii au experienta in astfel de lucruri; cam asa s-a "piratizat" in anii Eltin industria petroliera ruseasca.
Propaganda prezidentiala nu se pune la socoteala; nimic nu-l impiedica pe dl, presedinte sa-l zboare pe Videanu, sau chiar tot guvernul. Ideea ca nu stia ce se intampla e de un ridicol total.
Realitatea e ca toti avem pretul nostru. Si ca, pana la urma, s-ar putea sa ne fie mai bine sub cizma ruseasca, bocancul nemtesc, sau condurul turcesc. In 22 de ani cred ca am dovedit cu asupra de masura ca "n-avem stofa" de stat independent.
"N-ai cu cine, dom'le, n-ai cu cine..." vb lu' dom' profesor de la Iasi...
Pasul 1. Se ia una bucata unitate de productie (nu conteza din ce domeniu) care merge pe profit. Se analizeaza cum se poate sa fie adusa in prag de faliment dupa care se pune in practica ideile revolutionare de a fi adusa pe minus.
Pasul 2. Se privatizeaza societatea doarece managementul defectuos a adus-o la faliment (binenteles ca nimeni nu este de vina).
Pasul 3. Dupa privatizare se apare la diferite posturi TV prin care se arata cat de eficient s-a lucrat pentru eficientizarea societatii respective. (Daca este vorba de o autostrada se pot taia si "pamblici").
P.S. Imi cer scuze, dar nu am facut referire la un anumit partid, ci la modul de lucru al tuturor guvernantilor de la Ceausescu mai apoi.
Luati ca atare privatizarea ROMTELECOM vandut unei societati de stat a carui economie merge ca unsa. Ministrul era dl. Pantis, un liberal convins (nu am aflat nici acum de ce anume era convins - este de actualitate, de acea am adus cazul in discutie).
Mai este cazul sa vorbi de BCR, Petrom, etc?
Aveti impresia ca Gheo, de la Cucuietii din Deal, sau Popescu de la scara 1, contezaza in ecuatiile celor din Pta. Victoriei?
Fiind bucurestean, mai tot timpul cunostintele din provincie (ardeal, banat) imi reprosau faptul ca totul se intampla din cauza bucurestenilor de la guvernare. Ei bine, acum nu stiu sa mai fie in guvern vreun bucurestean get beget. Merge mai bine?
Incaltarile respective sunt imineii, chestiile alea simpatice, cu talpa subtire, varful ascutit si rasucit in sus si bogat brodati...
Altfel, da, si eu tot bocancul l-as alege, daca ar fi pe alese...
Salutare
Convingerea mea este ca la fiecare cateva luni , apar aceste subiecte fierbinti pentru populatie, niciodata nu se rezolva nimic, eventual se maresc comisioanele primite de cei care fac presiuni in legatura cu aceste contracte, iar apoi totul se stinge, insa cu multi bani virati catre anumite persoane, si cu capital politic pentru politicieni. Intre timp, noi, cetatenii, asteptam cu infrigurare factura de utilitati.