Contractele pe termen lung pot bloca piata energiei electrice si a gazelor naturale, considera Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. "In general, nu ne plac contractele pe termen lung pentru ca blocheaza piata", a spus Chiritoiu in cadrul conferintei Focus Energetic. Cu toate acestea, Consiliul Concurentei nu este impotriva unor astfel de contracte daca respecta pretul pietei, a mai explicat Chiritoiu.

Acesta a mai spus ca suspiciunile legate de practicarea unor preturi mai mici prin contractele pe termen lung apar in special in cazul companiilor de stat. "Daca nu ar fi vorba de firme de stat, nu ne-am pune problema de preturi mai mici.

Chiritoiu a mai spus ca in 2012 Consiliul Concurentei va realiza in colaborare cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) o analiza de cunoastere a pietei gazelor naturale. In functie de rezultatul acestui studiu, Consiliul Concurentei va face anumite recomandari legate de liberalizarea pietei.

"Sper ca analiza noastra sa contribuie si la ceea ce trebuie sa faca Parlamentul si Guvernul", a mai spus Chiritoiu.

Liberalizarea pietei este o obligatie a Romaniei asumata in fata Comisiei Europene si a Fondului Monetar International. "Comisia Europeana este preocupata de crerea unei piete a gazelor comune (...) UE vrea sa creeze o poarta interna. Evident ca in Romania nu avem asa ceva. Avand o diferenta mare intre pretul intern si cel extern insemna ca nu avem o functionare a pietei", a afirmat presedintele Consiliului Concurentei.

Potrivit acestuia, "cand ai disparitati mari de pret este semn ca nu avem o piata de gaze integrata in cea europeana. (...) Poate Comisia Europeana descopera ca pretul din exterior nu este cel corect".

In acest moment, pretul gazelor din productia interna este de aproximativ 160 dolari/mia de metri cubi, in timp ce la importuri este de circa 500 dolari/mia de metri cubi.