Bogdan Chiritoiu: Nu ne plac contractele pe termen lung in sectorul energiei, dar nu suntem impotriva lor daca respecta pretul pietei
Acesta a mai spus ca suspiciunile legate de practicarea unor preturi mai mici prin contractele pe termen lung apar in special in cazul companiilor de stat. "Daca nu ar fi vorba de firme de stat, nu ne-am pune problema de preturi mai mici.
Chiritoiu a mai spus ca in 2012 Consiliul Concurentei va realiza in colaborare cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) o analiza de cunoastere a pietei gazelor naturale. In functie de rezultatul acestui studiu, Consiliul Concurentei va face anumite recomandari legate de liberalizarea pietei.
"Sper ca analiza noastra sa contribuie si la ceea ce trebuie sa faca Parlamentul si Guvernul", a mai spus Chiritoiu.
Liberalizarea pietei este o obligatie a Romaniei asumata in fata Comisiei Europene si a Fondului Monetar International. "Comisia Europeana este preocupata de crerea unei piete a gazelor comune (...) UE vrea sa creeze o poarta interna. Evident ca in Romania nu avem asa ceva. Avand o diferenta mare intre pretul intern si cel extern insemna ca nu avem o functionare a pietei", a afirmat presedintele Consiliului Concurentei.
Potrivit acestuia, "cand ai disparitati mari de pret este semn ca nu avem o piata de gaze integrata in cea europeana. (...) Poate Comisia Europeana descopera ca pretul din exterior nu este cel corect".
In acest moment, pretul gazelor din productia interna este de aproximativ 160 dolari/mia de metri cubi, in timp ce la importuri este de circa 500 dolari/mia de metri cubi.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
si cum poate un contract pe termen lung, 5 ani de ex. sa respecte pretul pietei? cine stie cat va fluctua pretul ala in 5 ani? poate daca e si mafalda semnatara pe contract.
de fapt ideea e ca sigur nu e ok cu contractele astea pe termen lung, totusi o sa scoatem noi-niste-vorbe-pe-gura care sa explice aiurea in tramvai de ce continuam cu ele. ca ne si nou foame, nu?
Ca ar trebui sa dam si noi la extern cu 500 dolari/mia de metri cubi sau la intern?
Ne luati de prosti?