Consortiul Shah Deniz nu a luat inca o decizie privind ruta pentru exportul de gaze din Azerbaidjan catre Europa. Procesul de selectie a rutei va continua si pe parcursul primului trimestru al anului viitor, transmite publicatia news.az. Intial, termenul pentru selectarea unuia dintre proiectele inscrise in cursa pentru gazele azere era finalul anului 2011. In competitia pentru gazul natural din depozitul de la Shah Deniz din Azerbaidjan se mai afla, pe langa Nabucco, proiectele TAP si ITGI, si proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector), a declarat recent ministrul de externe azer, Elmar Mammayarov.

"In prezent, propunerile inaintate de catre consortii sunt inca studiate cu atentie. Niciodata nu a existat scopul de a decide o ruta pana la sfarsitul anului. Acest proces va continua, probabil, pana in primul trimestru al anului 2012", a declarat Rovnag Abdullayev, presedintele companiei de stat SOCAR.

Un purtator de cuvant al companiei BP a spus in octombrie ca Shah Deniz intentioneaza sa ia o decizie privind ruta de export pana la sfarsitul acestui an.

Consortiile energetice europene au inceput pe 1 octombrie lupta pentru gazele din Azerbaidjan dupa ce au transmis proiectele tehnice si financiare in vederea transportului gazelor din uriasul zacamant Shah Deniz catre statele UE. Toate proiectele au un scop comun: ocolirea Rusiei si reducerea dependentei de gazele exportate de Gazprom.

  • Despre Shah Deniz 2

Primele gaze de la zacamanatul Shah Deniz 2 urmeaza sa fie produse in 2017. Shah Deniz 2 prevede o productie suplimentara de 16 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce inseamna ca productia anuala de la Shah Deniz va fi de 25 miliarde de metri cubi.

  • "Decizia cu privire la alegerea traseului de export va fi luata in functie de importanta comerciala, tehnica si strategica", au declarat oficiali din Azerbaidjan.

Despre AGRI

Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminalul LNG. Intr-o prima faza, ar putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, acestea punand bazele unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti. In ceea ce priveste constructia terminalului de la Constanta, lucrarile sunt departe de a fi demarate. In luna mai, vicepresedintele companiei azere SOCAR, Vitaliy Baylarbayov, a declarat ca nu exclude ca proiectul AGRI sa devina prioritate pentru Azerbaidjan daca va fi lansat inaintea Nabucco.