Proiectul privind construirea unui depozit de gaze la Roman-Margineni nu este fezabil in acest moment. Acesta este rezultatul studiului de fezabilitate, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul Ministerului Economiei. Astfel se explica faptul ca gigantul rus Gazprom intarzie sa dea un raspuns legat de o posibila colaborare cu producatorul roman de gaze Romgaz in vederea dezvoltarii unor capacitati de inmagazinare pe teritoriul Romaniei. Potrivit surselor citate, un astfel de depozit nu poate fi construit pana nu exista siguranta punerii in aplicare a proiectelor privind diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze. "Precizam ca exista Studiul de fezabilitate, iar decizia de implementare a proiectului depinde de conditiile si cerintele pietei de gaze naturale", se arata intr-un raspuns transmis de Romgaz la solicitarea HotNews.ro.

Romgaz va trebui sa vanda 40% din productie pe bursaFoto: AGERPRES

Practic, orice nou depozit depinde de proiecte care ar duce la cresterea volumului de gaze: Nabucco, AGRI, South Stream, conductele de interconectare Ungheni-Iasi si Giurgiu-Ruse etc. "Deocamdata conditiile de piata nu permit construirea unui astfel de depozit la Roman-Margineni. Cu ce sa il umplem? Este nevoie de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze", au spus surse din Ministerul Economiei. Potrivit acestora, atata vreme cat nu se stie cand si in ce conditii vor fi finalizate proiectele precum conducta Iasi-Ungheni sau Nabucco, nu se pune problema construirii unui depozit mare care ar putea ajunge chiar la o capacitate de aprox. 4 miliarde de metri cubi.

  • Diversificarea surselor de aprovizionare ar putea face din Romania "un depozitar de gaze pentru sud-estul Europei". "Da, este un fapt real ca poate fi  depozitarul Europei, insa nu acum", mai spun reprezentantii Ministerului Economiei. Potrivit acestora, teoretic, se pot dezvolta depozite de inmagazinare  subterana, in toate zacamintele epuizate deja sau aflate in stadii avansate de exploatare. Conditia esentiala pentru analizarea unor astfel de posibilitati  este existenta unei cereri concrete din partea unor potentiali utilizatori. Deocamdata, Nabucco asteapta decizia consortiului Shah Deniz in privinta rutei pentru exportul de gaze din Azerbaidjan catre Europa. AGRI se afla in stadiul de cautare a unui consultant, iar South Stream va fi o conducta care nu vizeaza direct Romania avand in vedere ca va trece, cel mai probabil, prin Bulgaria.

In vara, autoritatile romane au trimis catre Gazprom o propunere privind o colaborare in domeniul depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale. Insa, Gazprom nu a trimis niciun raspuns.

In privinta relatiei cu rusii de la Gazprom, Romania si-a manifestat, cu fiecare ocazie, deschiderea pentru intarirea cooperarii in sectorul gazelor naturale, dar si in alte sectoare din domeniul energetic, preciza in luna iulie Ministerul Economiei. "Romania doreste colaborari atat in domeniul depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, cat si in proiecte de explorare-dezvoltare-exploatare a zacamintelor de gaze naturale in afara granitelor tarii, inclusiv pe terte piete", a mai precizat Ministerul Economiei.

Depozitul de la Margineni depinde cel mai mult de interconectarea cu Republica Moldova prin Ungheni-Iasi, proiect despre care se vorbeste de mult timp si care este amanat de la an la an. Ultimele estimari arata ca proiectul va fi finalizat in 2013. Pana acum, R. Moldova a manifestat un interes mult mai puternic decat Romania pentru construirea acestei conducte, fapt recunoscut chiar de autoritatile din aceasta tara. Intrebat care este motivul pentru care acest proiect este mult mai dezbatut in Moldova decat in Romania, vicepremierul Valeriu Lazar a spus in vara ca "noua ne trebuie mai mult acest proiect si de aceea suntem mai incisivi". Vicepremierul a mai spus ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa dependenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum AGRI sau Nabucco. Astfel spus, Moldova doreste sa importe gaze din Romania. In plus, Moldova ar putea sa-si stocheze rezerva strategica de gaze la Margineni.

Potrivit declaratiilor vicepremierului Valeriu Lazar, Romania si Republica Moldova ar fi trebuit sa finalizeze in aceasta vara studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului Ungheni-Iasi

  • Insa, un depozit ca Margineni depinde in mare masura si de modul in care va decurge renegocierea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei  Ruse privind extinderea capacitatilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul Romaniei pentru cresterea livrarilor de gaze naturale din Federatia Rusa in tari terte si in Romania.

Discutiile cu Gazprom pe tema depozitelor de gaze au demarat cu mai multi ani in urma, iarin iunie 2009 a fost semnat un memorandum de colaborare.

Expertul in energie, Ionut Purica, spunea intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro ca un avantaj competitiv al Romaniei este posibilitatea stocarii de gaze in depozitele de gaze saracite in urma exploatarii gazelor si petrolului (dupa 100 de ani de exploatare a gazului si 150 de ani de exploatare a petrolului). "In raport cu interesul de control al exportului de gaz de catre Federatia Rusa prin Gazprom, Romania reprezinta un potential rezervor de alimentare catre regiune in cadrul UE, precum si un potential catre Ucraina. Acest lucru creaza o oarecare putere de negociere care insa va trebui folosita in mod corespunzator", a spus Ionut Purica.

Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica). Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz).

Cel mai mare depozit de inmagazinare din Romania este cel de la Bilciuresti (aflat la 40 km nord-nord-vest de capitala), din punctul de vedere al capacitatii de inmagazinare - 1,3 mld. mc/ciclu - si este localizat la o adancime de 2.000 m.

Consumul de gaze naturale al Romaniei in anul 2010 a fost de 146.762.322 MWh (circa 13,845 miliarde metri cubi), fiind in crestere cu aproape 5% fata de consumul din 2009, care se ridicase la 140.058.492 MWh (13,2 miliarde metri cubi).